Ватикан: Почело суђење бившем кардиналу због финансијског криминала

Срна
Ватикан: Почело суђење бившем кардиналу због финансијског криминала

РИМ - Римокатоличком кардиналу, који је некада био близак сарадник папе Фрање, данас је почело суђење у Ватикану, због злоупотребе црквених средстава приликом куповине рушевне некретнине у Лондону.

Кардинал Анђело Бечу (73) највише је позициорани свештеник у модерно доба коме се суди за наводни финансијски криминал.

Он се терети да је потрошио 350 милиона евра црквеног новца за куповину некретнине у Челсију, која је само доносила губитке.

Бечу је одбацио сваку кривицу.

Папа је отпустио кардинала Бечуа у септембру, након информација о финансијским малверзацијама, јавља Би-Би-Си.

Током двогодишње истраге утврђено је да је Ватикан изгубио милионе евра, укључујући донације вјерника, након што је 2014. купио некадашње складиште робне куће “Хародс” у авенији Слоун у Челсију. Кардинал је раније био задужен за донације у секретаријату који руководи средствима Ватикана.

Оптужбе против њега укључују наводно усмјеравање новца у предузећа која воде његова браћа на родној Сардинији.

Још девет оптужених терети се за изнуду, проневјеру, прање новца и злоупотребу положаја.

Посебна судница налази се у Музеју Ватикана - не у уобичајеном суду, јер се захтијева више простора због правила држања дистанце усљед пандемије вируса корона.

Очекује се да ће суђење трајати мјесецима. Међу осталих девет оптужених су швајцарски адвокат Рене Брилар /Ренé Брüлхарт/, који је некада водио финансијско регулационо тијело Ватикана и његов бивши замјеник Томасо ди Руца, монсињор Мауро Карлино, који је био приватни секретар Бечуа, те бивши инвестициони менаџер Ватикана Енрико Красо и Чечилија Мороња /Цецилиа Марогна/ која је куповала луксузну робу средствима које је одобрио кардинал ради обавјештајних радњи Ватикана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана