Вашингтон претворен у "ратну зону", затворен добар дио града

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ВАШИНГТОН- Главни град САД је претворен у "ратну зону", пошто су на снази мјере какве "никада у историји Америке нису виђене у Вашингтону на дан инаугурације америчког предсједника", пренио је Јаху њуз.

Изабрани председник Џо Бајден треба да преузме дужност у подне (18.00 по средњоевропском времену), а како пише Глас Америке, више хиљада припадника Националне гарде чува све "утврђенији" Вашингтон.

Бројне улице око Капитола су затворене за саобраћај, док је средиште Националног мола, које се протеже од споменика Абрахаму Линколну до западне стране Капитола затворено за посјетиоце.

Подижу се привремене баријере, док је америчка тајна служба, задужена за планирање безбиједности за инаугурацију, за ту прилику створила властиту "зелену зону" у Вашингтону, упозоравајући да ће свако возило које покуша да уђе бити претражено на експлозив и оружје.

Како се наводи, Дикстрикт подсјећа неке званичнике на градове под опсадом, попут Багдада или Кабула, умјесто на сједиште владе лидера слободног свијета.

За протесте Трампових присталица припрема се и свих 50 америчких држава.

Војни званичници саопштили су у петак да се очекује да ће 18.000 наоружаних припадника Националне гарде бити данас у Вашингтону и током наредних дана, поред 7.000 који су већ доведени након нереда и упада Трампових присталица у зграду Конгреса.

Појачано обезбјеђење у оштрој је супротности са предсједничком инаугурацијом прије четири године, када је у помоћ позвано 8.000 војника Националне гарде, закључио је Глас Америке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана