Вашингтон није научио лекције из Авганистана

Срна
Вашингтон није научио лекције из Авганистана

ПЕКИНГ - Америчке власти нису научиле ниједну лекцију из колапса свог покушаја да демократизују Авганистан и бијега САД и њихових савезника из те земље, навео је портпарол Министарства спољних послова Кине Ванг Венбин у саопштењу поводом годишњице уласка талибана у Кабул.

"Моменат из Кабула означава колапс наметнутог покушаја САД да спроведе страну демократизацију. Путем демократије сваке земље може само да се независно креће њен народ, у складу са националним условима", истакао је Ванг.

Он је подсјетио да су САД и њихови савезници окупирали Авганистан на 20 година тек да би све напустили и побјегли.

Ванг је напоменуо да су САД, од завршетка Хладног рата, извршиле инвазију на разне државе широм свијета, под изговором демократије и људских права, те да су изазвале сукобе на основу сопствених геополитичких интереса.

"Људи широм свијета су се противили томе. САД су омануле у Авганистану, али их то није ничему научило", нагласио је Ванг.

Ванг је навео и то да САД не само да су замрзнуле седам милијарди долара авганистанских девизних резерви, што је створило препреке обнови и развоју Авганистана, већ никада нису престале да се мијешају у унутрашња питања и спроводе политичку манипулацију у име такозване демократије и људских права, јавио је ТАСС.

Талибани су 15. августа прошле године, у оквиру операције преузимања власти у Авганистану, ушли у Кабул без борбе, након што се тадашњи предсједник Ашраф Гани повукао са власти и побјегао из земље.

САД су послије тога започеле повлачење војске из Авганистана, које је завршено у септембру, чиме је окончана америчка војна мисија у тој земљи која је трајала готово 20 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана