Вашингтон да одобри извоз вакцина "Астра Зенека"

Срна
Вашингтон да одобри извоз вакцина "Астра Зенека"

ЛОНДОН - Европска унија затражиће од САД да дозволи извоз више милиона доза вакцина против вируса корона компаније "Астра Зенека" у оквиру настојања да премости недостатак наручених доза, пише британски дневник "Фајненшел тајмс".

Исти извор наводи да ЕУ жели да Вашингтон осигура слободан проток испоруке кључних састојака вакцине неопходних у европској производњи.

“Вјерујемо да можемо заједно радити са САД како би осигурали да се са дозама вакцине, произведеним или пакованим у тој земљи, у потпуности испоштују уговорене обавезе произвођача према ЕУ”, истиче се у саопштењу из Европске комисије.

Чланице ЕУ почеле су програм вакцинације у децембру, али све тече много спорије него у другим развијеним земљама, укључујући Британију и САД.

Званичници за слаб напредак програма имунизације, дјелимично окривљују проблеме у испоруци произвођача.

Европска комисија и Италија су током седмице блокирале испоруку вакцине “Астра Зенеке” за Аустралију пошто фармацеутска компанија није испунила своје уговорене обавезе према ЕУ.

Енглеско-шведска фармацетуска компанија је на удару критика у ЕУ због одгађања испорука вакцине у блок који је до краја јуна наручио 300 милиона доза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана