Вакцинисани бустером из свих земаља свијета могу у Аустрију без ограничења

Nezavisne
Foto: pixabay

Од понедјељка 24. јануара у Аустрију ће моћи ући све особе из свих земаља свијета, укључујући и оне из држава с високим епидемиолошким ризиком, без икаквих ограничења и услова уколико су вакцинисани с трећом (бустер) дозом против вируса корона.

Ово је у сриједу навече објавило Савезно министарство за социјална питања, здравство, његу и заштиту потрошача.

У складу с новом одлуком о уласку у Аустрију, 14 држава и подручја које су до сада биле на листи земаља с вирусним сојевима, избрисане су са те листе, јавила је аустријска новинска агенција АПА.

Међу њима су, како се наводи, и Данска, Низоземска, Норвешка и Велика Британија, као и 10 земаља из јужне Африке.

Дакле, за путнике из цијелога свијета, ако су вакцинисани с три дозе вакцине више нема никаквог ограничења при уласку у Аустрију.

Као разлог за промјену Одредбе о уласку у Аустрију наводи се тренутна епидемиолошка ситуација у Аустрији, која је такође постала земља високог ризика за неке земље, међу којима је и Њемачка, с обзиром на доминирајући омикрон сој вируса корона, пише Клиx.

Новом одредбом, улазак у Аустрију дозвољен је и свим особама које су вакцинисане или су пребољеле вирус корона, уз обавезно предочење негативног ПЦР теста, не старијег од 48 сати (тзв. 2Г+ правило).

До сада је за путнике с листе земаља и подручја с вирусним варијантама и високим епидемијским ризиком вриједило правило да могу ући у Аустрију само ако су вакцинисани с три дозе вакцине (двије дозе + бустер), против вируса корона, уз обавезно предочење негативног ПЦР теста.

Одредба о уласку у Аустрију, која је била ограниченог трајања до 31. јануара 2022. године, продужује се за мјесец дана односно до краја фебруара ове године, пише у Службеном листу, преносе аустријски медији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана