Уз Мистрале иду и руски хеликоптери

Агенције
Уз Мистрале иду и руски хеликоптери

Француска може да прода носаче хеликоптера типа "мистрал" новим купцима само ако ће са њима у пакету бити продати и руски хеликоптери "Ка-52К".

Ти хеликоптери (Црна ајкула) направљени су специјално за "мистрале", обијелодањено је у Москви.

Судбина два носача хеликоптера директно је повезана са плановима о избацивању на тржиште хеликоптера "Ка-52К", наводи руски лист "Комерсант", уз објашњење да ће у случају одбијања купаца да заједно с француским бродовима купе и руске хеликоптере, руска страна искористити право вета на уговор.

Све то у великој мјери усложњава положај Француске, која је под притиском САД и НАТО одустала од испоруке "мистрала" Русији, а затим морала да врати Москви новац примљен за аконтацију.

Међу потенцијалним купцима "мистрала" помињани су Индија, Бразил, Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Вијетнам и Египат.

Почетком августа предсједници Владимир Путин и Франсоа Оланд донијели су одлуку да прекину уговор о изградњи и испоруци носача хеликоптера типа "мистрал".

Медији су објавили да је Француска вратила милијарду евра Русији, али да неће морати да плаћа "пенале" због раскинутог уговора, односно неизвршених обавеза.

Париз је саопштио да износ надокнаде одговара средствима у уговору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана