Упуцан бивши јапански премијер Абе, погођен у груди и врат ВИДЕО

ГС
Упуцан бивши јапански премијер Абе, погођен у груди и врат ВИДЕО

ТОКИО - Бивши јапански премијер Шинзо Абе пребачен је у болницу данас након што га је упуцао нападач са ватреним оружјем док је држао предизборни говор у западном граду Нара, јавила је јапанска државна телевизија НХК, преноси Ројтерс.

Бивши лидер владајуће Либерално демократске партије упуцан је с леђа након чега је пао на земљу. Телевизија ТБС јавила је да је Абе погођен у лијеву страну груди, а очигледно и у врат.

Новинска агенција Кјодо и НХК пренијели су да је Абе био без свијести и у стању срчаног застоја, када је пребачен у болницу.

Он за сада не показује никакве знаке виталних функција , саопштио је локални званичник за ванредне ситуације, преноси Кјодо.

Млађи Абеов брат рекао је новинарима у Токију да је бивши премијер тренутно на трансфузији крви у болници и да се улажу напори да му се спасе живот, пренио је БиБиСи.

Tоком Абеовог говора чула су се два узастопна пуцња и видио се мањи облак дима. Абе је држао говор за недјељне изборе за горњи дом парламента, Дом савјетника, испред жељезничке станице у граду Нара, на западу земље, наводи НХК.

Фотографија агенције Кјодо приказује Абеа како лежи на леђима, на улици, поред заштитне ограде, а на његовој белој кошуљи се виде трагови крви.

 

Виде се и људи у гомили око њега, док је један вршио поступак реанимације преко масаже срца.

Две жене очевици инцидента рекле су за НХК да је мушкарац пришао Абеу с леђа док је држао говор.

Чуо се први пуцањ, а чинило се да нико није повређен, рекли су сведоци.

Када је испаљен други хитац, Абе је пао на земљу и људи су пожурили да му помогну.

 

Абе (67) остао је без свијести након што је на њега пуцао Тетсуја Јамагами, кога је полиција привела на лицу мјеста, пренио је Кјодо.

Јамагами je рекао полицији да није био задовољан радом Абеа и да је раније планирао да га убије. Нападач има 41 годину и бивши је припадник јапанске ратне морнарице, јавља Фуџи ТВ. Он је напустио војну службу 2005. године.

Јапански премијер Фумио Кишида најоштрије је осудио напад на Абеа који је у тешком стању након што је на њега отворена ватра док је држао говор у Нару.

Кишида је рекао да је Абе у критичном стању и да се моли за њега.

"Љекари се тренутно боре за његов живот и чине све што је у њиховој моћи. Надам се и молим да ће бивши премијер Абе преживјети", рекао је он.

Абе је био јапански премијер у два мандата с најдужим стажом, а поднио је оставку 2020. наводећи здравствене разлоге.

Харизматични националиста, јаког политичког поријекла, оставио је дубок траг у политици царевине како својим ставовима о јапанској политици током цијелог 20. вијека, тако и својом економском политиком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана