Управни одбор Тесле на суду због навода да је Маск обмануо инвеститоре

Танјуг
Управни одбор Тесле на суду због навода да је Маск обмануо инвеститоре

САН ФРАНЦИСКО - Чланови управног одбора компаније Тесла појавиће се данас на суду како би се бранили од тврдњи да је Илон Маск обмануо инвеститоре када је 2018. на свом налогу на Твитеру написао да има ''обезбјеђена средства'' да потпуно приватизује ту компанију.

Суђење у федералном суду у Сан Франциску треба да утврди да ли Илон Маск, други најбогатија човек на свијету може да се сматра одговорним за "импулсивно понашање" на Твитеру, преноси Ројтерс.

Акције компаније Тесла скочиле су након што је Маск 2018. твитовао да има ''обезбјеђена средства'' да преузме власништво над том компанијом по цијени од 420 долара по акцији, што представља премију од око 23 одсто у односу на претходни дан, а након чега су акције пале јер је постало јасно да до откупа неће доћи. 

Инвеститори су  изјавили да су изгубили милијарде долара, јер су улагали у акције и друге хартије од вриједности компаније Тесла, наводи агенција.

Маск је прошле недеље у обраћању пороти рекао да је могао да финансира потенцијални откуп уз помоћ тадашњих Теслиних инвеститора и од саудијског Фонда за јавна улагања.

''Финансирање откупа апсолутно није било проблем, било је сасвим супротно'', рекао је тада Маск и додао да није имао обавезујуће споразуме са инвеститорима за одређене износе.

Деветочлана порота донеће пресуду о томе да ли је Маск вјештачки напумпао цијену акција компаније како би повећао изгледе за откуп и ако јесте за колико.

До договора о откупу никад није дошло, јер су инвеститори, прије свега малопродајни акционари, изразили интерес да компанија остане у већинском јавном власништву, наводи Ројтерс.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана