Упаљени метеоаларми: Стиже нови топлотни талас

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- ​Ове седмице, као што је и најављено, очекује се да ће температуре у централној Европи, на Балкану и у источној Европи прећи 30 степени, с могућношћу достизања и више од 40 степени.

Главни узрок надолазећег топлотног таласа је стабилан атмосферски образац познат као "топлотна купола".

Познати словеначки метеоролог Марко Корошец, аутор низа текстова о времену на порталу "severe-weather.eu", објавио је детаљну временску прогнозу за наредни период, у којој, између осталог наводи да ће се временски образац промјенити, доносећи топлотне таласе у јужну, централну и источну Европу.

Највеће температурне аномалије предвиђају се за средишњу Европу и Балканско полуострво, а тај топлотни талас ће се проширити Европом средином седмице, док ће се висок притисак помјерити према истоку током викенда, повећавајући шансе за тешке временске услове у западној Европи.

Ове седмице најављено је да ће се температуре у централној Европи, на Балкану и у источној Европи достићи више од 30 степени, понегдје и више од 40, док ће на западу и сјеверу Европе температуре остати близу или испод просјека за средину јуна.

Како објашњава, када се успостави дуготрајно стабилно вријеме, топлотна купола појачава топлотне таласе. Укратко, преноси "Вечерњи лист", топлотна купола дјелује као поклопац који задржава топлу ваздушну масу и притиска је према тлу. То резултира лијепим, стабилним и често сувим временом с минималним шансама за падавине.

Такође, како се упозорава, суша и топлије вријеме повећавају ризик од пожара због развоја сувих услова или њиховог погоршања. Примјери су познати из Пацифичког сјеверозапада и других дијелова западне Сјеверне Америке посљедњих година, као и из Европе, попут Грчке и Португала, током прошлих љетних сезона.

Топлинска купола такође често доприноси смртоносним топлотним таласима широм свијета, јер високе температуре обично трају врло дуго. У 2023. години такви догађаји топлотне куполе донијели су рекордне температуре у многим земљама, чак и током јесењих мјесеци.

Када је топлотна купола врло изражена, може довести до обарања историјских температура, као што смо видјели широм свијета ове године. Овај феномен посебно је упечатљив када се развија рано током љета или у касној јесени.

Први значајан топлотни талас овог љета развија се од уторка до суботе, доносећи високе температуре већем дијелу европског континента. Најтоплија ваздушна маса биће од Италије до средишњег Балкана, Њемачке, Чешке, Словачке, Мађарске и Пољске од сриједе до петка, пише на страници  "Severe Weather Europe".

Иако топлотни талас неће трајати дуго, ваздушна маса ће се значајно загријати у поређењу са условима које је Европа доживјела до сада овог мјесеца.

Словеначки метеоролог пише да се у четвртак и петак врло високе температуре очекују широм Балканских земаља, гдје ће се највише температуре приближити 40°C. Околне регије такође ће имати "проблема" с високим температурама.

Након сриједе, очекује се да ће температуре порасти изнад 35°c широм Грчке, Сјеверне Македоније и Бугарске. Највише температуре за јужне балканске земље предвиђене су за четвртак, с неким долинама које ће достићи опет 40°c, али неће бити тако екстремно као прошле седмице.

Сљедећег викенда стићи ће освјежење са запада и вратиће се температуре на нормалне вриједности за јун, од 20 до 30 степени.

С друге стране, постоји и повећан ризик од тешких олуја од Шпаније, преко Француске до Швајцарске, Њемачке и Пољске, посебно од сриједе до петка. У четвртак ће се ризик од тешких временских услова повећати у Француској, Швајцарској, Бенелуксу и Њемачкој, док ће се дан касније фронтални систем премјестити даље на исток, што ће донијети тешке олује Њемачкој, Аустрији, Чешкој и Пољској. У тим су подручјима, наводи се, могуће олује с јаким вјетровима, великим градом, обилном кишом и могућим торнадима, преноси "б92".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана