УН позвале на покретање истраге о масовним гробницама у двије болнице у Гази

Танјуг
УН позвале на покретање истраге о масовним гробницама у двије болнице у Гази

ЊУЈОРК - Уједињене нације позвале су данас на "јасну, транспарентну и кредибилну истрагу" масовних гробница откривених у двије велике болнице у ратом разореној Гази које су била на мети напада израелских трупа.

Портпаролка Канцеларије УН за људска права Равина Шамдасани захтевала је покретање независне и транспарентне истраге о настрадалима, рекавши да би "с обзиром на то да преовлађује клима некажњивости, требало укључити међународне истражитеље", пренела је Ал Џазира.

Кредибилни истражитељи морају имати приступ локацијама, рекао је новинарима портпарол УН Стефан Дижарик, додајући да више новинара мора бити у могућности да безбедно ради у Гази како би извештавали о чињеницама.

Високи комесар УН за људска права Фолкер Тирк изјавио је јуче да је "ужаснут" уништењем болница Насер у јужном граду Кан Јунису и Ал Шифа у Гази и извјештајима о масовним гробницама које су тамо откривене. Портпарол америчког Стејт департмента Ведант Пател описао је извештаје о масовним гробницама у болницама у Гази као "невероватно забрињавајуćе" и истакао да су амерички званичници затражили информације од израелске владе.

На питање новинара да ли верује да је израелска влада "веродостојан извор" информација о масовним гробницама, Пател је одговорио потврдно. Агенција за цивилну одбрану Газе саопштила је да је више од 300 тијела пронађено закопано у дворишту Насер болнице у Кан Јунису након што су се израелске снаге повукле из тог објекта прошле недеље.

"Очигледно је да су сцене масовних гробница генерално дубоко забрињавајуćе, али немам ништа што би могло да потврди њихову истинитост", рекао је новинарима портпарол америчког Савета за националну безбједност Џон Кирби. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана