УН осудиле погубљење малољетника у Ирану, позива Техеран да уведе мораторијум

Танјуг
УН осудиле погубљење малољетника у Ирану, позива Техеран да уведе мораторијум

ТЕХЕРАН - Уједињене нације изразиле су жаљење због погубљења двије особе у Ирану, од којих је једна малољетна, и позвале Техеран да одмах престане са примјеном смртне казне.

''Погубљење (17-годишњег) Хамидрезе Азарија, који је оптужен за убиство, прво је пријављено погубљење наводне дјеце преступника у Ирану ове године.

Такође смо забринути због погубљења, истог дана, 22-годишњег Милада Зохреванда, осме особе која је погубљена у контексту протеста у септембру 2022'', поручила је портпаролка Канцеларије УН за људска права Елизабет Тросел.

Како наводи Гардијан, она је истакла да Техеран има обавезу према међународним конвенцијама да забрани смртне казне и њихово спровођење за злочине које су починили појединци млађи од 18 година.

''Доступне информације указују да су суђењима недостајали основни захтеви за правилан поступак према међународном праву о људским правима. Постоје и забрињавајући извештаји да су Зохревандови родитељи ухапшени након његовог погубљења. Изражавамо жаљење због погубљења'', рекла је она.

Додала је да је Иран међу земљама са највећим бројем смртних казни, посебно за кривична дела повезана са дрогом, при чему су мањине несразмерно осуђене на смрт, и позвала Иран да одмах обустави примјену смртне казне и уведе мораторијум на њену употребу.

''Такође позивамо владу да престане да користи кривичне поступке за кажњавање политичких активиста и других због остваривања права на слободу говора и мирног окупљања'', додала је Тросел.

Иранска људска права (ИХР) и париска група Заједно против смртне казне, су у заједничком извештају навели да су проле године у Ирану погубљене најмање 582 особе, што је највћи број од 2015, и што је знатно више од 333 погубљења колико их је било 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана