Украјински митрополит: Никад нећемо напустити лавру; РПЦ позвала папу да се умијеша

Sputnik
Foto: Printscreen

Монаси Кијевско-печерске лавре неће напустити манастир 29, 30. нити 31. марта, нити икад, јер украјинске власти немају законског основа за њихово исељење, изјавио је начелник информативно-просјветног одјељења канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) митрополит Нижински и Прилуцки Климент.

- Пошто се 29. марта активно разматра тема наводног исељења монаха из Кијево-печерске лавре, треба констатовати да исељења неће бити ни 29, ни 30, нити 31. нити било кад, зато што нема законских основа да монаси буду исељени из Кијево-печерске лавре - рекао је митрополит Климент у видео поруци објављеној на Јутјуб каналу УПЦ.

 

Он је навео да писмо које је монасима упутио Државни музеј "Кијево-печерска лавра" са захтјевом да напусте манастир нема правни основ за њихово исељење: потребна је судска одлука, које тренутно нема. Владика је рекао да музеј треба да поднесе тужбу - а у случају губитка, да оспори одлуку у апелационој и касационој инстанци.

Према речима митрополита Климента, насилно истјеривање монаха из манастира, ако до тога дође, биће противзаконито и једноставно ће постати доказ озбиљног проблема са поштовањем људских права у Украјини.

РПЦ позвао папу да се умијеша

Папа Фрањо би могао да утиче на украјинске власти и да позове Кијев да се врати у правне оквире, изјавио је шеф одјељења за односе са јавношћу Московске патријаршије Владимир Легојда.

- Чини ми се да би папа могао да утиче на украјинске власти да се врате у правно поље - рекао је он телевизији "Русија 24".

Он је напоменуо да су такви позиви важни. То је, сматра Легојда, један од разлога зашто се патријарх Кирил обратио Фрањи, требало би да се чује реакција Ватикана.

Раније је саопштено да римски папа није против тога да буде посредник у преговорима о ситуацији са протјеривањем монаха канонске Украјинске православне цркве из Кијевско-печерске лавре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана