Украјина: Највећи руски напад дроновима на Кијев од почетка рата

ГС/Агенције
Украјина: Највећи руски напад дроновима на Кијев од почетка рата

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 459 дана. Ваздушна узбуна оглашена је широм Украјине.Кијев је саопштио да је извршен нови талас руских ваздушних напада на украјинску престоницу, највећи од почетка рата. Неколико беспилотних летелица неутралисано је ноћас приликом покушаја напада на рафинерију нафте у Краснодарском крају на југозападу Русије, саопштено је из регионалног оперативног штаба.

Експерти:Авиони Ф-16 које ће добити Украјина биће углавном ограничени на одбрану

Авиони типа Ф-16 које које украјинска војска најављује као потенцијалне промjене у свом сукобу са Русијом биће или ограничени на одбрану или распоређени у веома ризичне операције, кажу људи који су управљали авионима у борби.

Украјина ће значајно појачати флоту из совјетске ере, коју су досад користили украјински пилоти.

Међутим, како наводи Блумберг, Ф-16 који ће бити послати Кијеву ће највјероватније имати слабији радарски систем и пројектиле краћег домета у односу на модерне руске авионе и противваздушне системе.

-Биће као да су прешли са „ладе“ на „хонду акорд“ - рекла је бивша авијатичарка Брин Танехил, која је направила симулаторе за Ф-16. То значи да ће Украјинци морати да умање своја очекивања да ће им Ф-16 дати супериорност у ваздуху, да ће моћи да обарају крстареће ракете и непријатељске авионе, да уништавају артиљерију или чак да потопе Црноморске бродове.

Генерал америчког ваздухопловства Франк Кендал рекао је да ће авиони, заправо, дати повећану борбену способност у односу на ону коју имају сада.

Келин: Русија може да постигне мир сутра али под одређеним условима

 Руски амбасадор у Великој Британији Андреј Келин изјавио је да Русија може да постигне мир сутра и да дужина сукоба у Украјини зависи од напора за ескалацију рата које предузимају земље НАТО, а посебно Британија.

Он је нагласио да прије или касније та ескалација може добити нову димензију која Русији није потребна и коју она не жели.

У интервјуу за BBC он је упозорио на нову димензију рата. Инсистирајући да Русија још није почела да дjелује веома озбиљно, амбасадор Русије у Британији је рекао је Русија 16 пута већа од Украјине и да има огромне ресурсе.

Келин је ово изјавио након што је један од највиших украјинских безбjедносних званичника Алексиј Данилов, рекао за BBC да је земља спремна да покрене дуго очекивану контраофанзиву против руских снага.

Како преноси ТАСС, Келин је у интервјуу изјавио да је Русија спремна на мировне преговоре, али да неће одустати од својих услова.

-Ми желимо мир, али под одређеним условима, наравно. За нас су важне две ствари. Да не буде пријетње од Украјине Русији - то је једна ствар. И друго, да Руси у Украјини буду третирани као и све друге нације у свијету. Као што се Французи третирају у Белгији или као што се Италијани и Нијемци третирају у Швајцарској, а не другачије - рекао је Келин, описујући дешавања у Украјини посљедњих година као екстремни национализам.

Према његовим ријечима, тренутна војна сврха Русије је да ослободи Донбас од окупације.

Он је одбацио мишљење да би Украјина могла да побиједи као “велику идеалистичку грешку”.

-Ми можемо да постигнемо мир сутра, ако је украјинска страна спремна да преговара, али тренутно нема предуслова за то, бојим се, јер је предсједник Украјине забранио било какве преговоре - навео је руски дипломата и додао да не вјерује да је једноставно замрзавање сукоба добра идеја.

-То неће бити платформа за стабилан и дугорочан мир у Европи - истакао је Келин.

Он је поновио да руска нуклеарна доктрина не предвиђа употребу нуклеарног оружја у сукобу са Украјином. Међутим, Келин је казао да је забринут због наставка ескалације сукоба јер се испоруке оружја Кијеву тренутно повећавају.

Песков: Рат против Русије у свим доменима

Западне земље воде рат против Русије у свим доменима, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
-Рат се води у ширем смислу. Против нас се води рат на свим фронтовима, било да се ради о економији, међународним односима, било у погледу власништва -  рекао је Песков у интервјуу телевизијској емисији “Москва. Кремљ. Путин”.

Портпарол предсједника Руске Федерације примијетио је да противници Москве задиру чак и у оно што је раније сматрано за свето, преноси ТАСС.

Лавров: Слање борбених авиона Кијеву неприхватљива ескалација

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров осудио је планове западних земаља да пошаљу борбене авионе “Ф-16” у Украјину као неприхватљиву ескалацију.

-Свакако, ово је неприхватљива ескалација. Надам се да има разумних људи на Западу који то схватају - рекао је Лавров у емисији “Москва. Кремљ. Путин”, чији је одломак данас објавио репортер Павел Зарубин, преноси ТАСС.
Лавров је скренуо пажњу на то да се у политиколошким круговима Запада већ говори о деколонизацији Русије.

Украјина: Највећи руски напад дроновима на Кијев од почетка рата

Украјински званичници саопштили су да је руска војска протекле ноћи извела до сада највећи напад дроновима на Кијев, док се украјинска престоница припремала да данас прослави 1.541 годину од оснивања.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко је потврдио да је у ноћашњим руским нападима погинуо 41-годишњи мушкарац, а кијевска војна управа саопштила је да су најмање две особе рањене.

Кијев тврди да је више од 40 руских дронова оборено изнад украјинске престонице

-Више од 40 дронова које је током протекле ноћи лансирала руска војска оборила је украјинска ПВО у ваздушном простору Кијева -, саопштили су данас украјински војни званичници, пренио је Ројтерс.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко пријавио је експлозије у главном граду Украјине током протекле ноћи.

-Експлозије у Кијеву. Информације се потврђују - написао је он на свом Телеграм каналу и додао да су системи ПВО у кијевској области активни, пренио је ТАСС.

Претходно су украјински медији пренијели да су се експлозије чуле у бројним регионима, укључујући Житомирску и Сумску област, као и да је у већем дијелу Украјине, укључујући Кијев и Кијевску област, проглашена ваздушна узбуна.

Москва: Покушај напада дроновима на рафинерију нафте на југозападу Русије

Неколико беспилотних летелица неутралисано је ноћас приликом покушаја напада на рафинерију нафте у Краснодарском крају на југозападу Русије, саопштено је из регионалног оперативног штаба.

У саопштењу је наведено да није било штете на постројењима рафинерије, нити жртава, преноси Тас.

-Синоћ око 2.00 неколико неидентификованих дронова покушало је да се приближи просторијама рафинерије нафте Илски и сви су неутралисани - наведено је у саопштењу.

Тас наводи да је рафинерија била мета два напада дроновима раније овог мјесеца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана