УКЦ РС увео јединствени метод лијечења: Један третман односи бол у кичми

Анита Јанковић-Речевић
УКЦ РС увео јединствени метод лијечења: Један третман односи бол у кичми

Бањалука - Пацијенти из РС које муче хронични болови у кичми и куковима више неће морати да одлазе на скупе интервенције у иностранство захваљујући новој минимално инвазивној радиолошкој процедури која ће се примјењивати у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске.

Први овакав захват извели су јуче љекари Завода за клиничку радиологију УКЦ РС под менторским надзором начелника радиологије из болнице у Хамбургу Суада Јагањца.

Начелник Завода за клиничку радиологију УКЦ-а Саша Вујновић је истакао да је УКЦ једина здравствена установа у БиХ која ће изводити ову процедуру.

- Ријеч је о минимално инвазивној радиолошкој процедури терапије хроничног радикуларног бола помоћу које помажемо пацијентима да стану на ноге и живе живот без бола - објаснио је Вујновић.

Истакао је да су терапији подвргнута два пацијента те да ће од наредне године та процедура бити свакодневна на УКЦ-у.

- Пацијенту се под контролом скенера веома прецизно даје лијек тачно тамо гдје треба, у близини нерва, чиме се постижу максимални резултати - додао је Вујновић и истакао да ће радиолози са УКЦ-а у наредном периоду ову процедуру обављати самостално.

Јагањац је навео да ће наставити сарадњу са УКЦ-ом.

- Пацијент је приликом доласка на интервенцију свој бол на скали до десет оцијенио седмицом, а непосредно након интервенције двојком, да би након пола сата рекао да нема никаквих болова - рекао је Јагањац.

Пацијент који је подвргнут овом захвату Горан Бабић каже да је имао јаке болове у доњем дијелу кичме, кука и поткољенице, који су га спречавали да обавља основне активности.

- Одмах након интервенције сам осјетио олакшање, а три сата касније осјећао сам се као да никада нисам ни имао болове. Чини ми се да би могао потрчати - рекао је Бабић.

Радиолог на УКЦ РС Катарина Кантар, која је јуче учествовала у извођењу овог метода, истиче да су од љекара из Њемачке научили много.

- Нисмо имали толико пацијената да би сви наши радиолози могли обавити процедуру, али у наредном периоду ће све колеге имати прилику да се едукују и ураде овај метод - рекла је Кантарова.+++

Сарадња

Декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић је истакао да је ова образовна установа још прошле године успоставила сарадњу са љекаром Суадом Јагањцем, од када предаје студентима на катедри за радиологију.

- Планирамо сарадњу са болницом у Хамбургу гдје Јагањац ради да би наши студенти, специјализанти и постдипломци одлазили тамо на едукације - рекао је Шкрбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана