Ухапшено више од 1.800 мушкараца због брака са малољетницама

СРНА
Ухапшено више од 1.800 мушкараца због брака са малољетницама

ГУВАХАТИ - Полиција индијске државе Асам ухапсила је више од 1.800 мушкараца због брака са малољетним дјевојкама, чиме је покренута акција коју је главни министар Асама Химанта Бисва Сарма назвао почетком континуираног гушења те праксе.

Он је за Ројтерс изјавио да је полиција ноћас започела хапшења и да се очекују додатни поступци, укључујући против лица која помажу да се такви бракови региструју у храмовима и џамијама.

"Бракови са дјецом су главни разлог дјечије трудноће, која је одговорна за велику стопу смртности мајки и новорођенчади", рекао је Сарма.

Сарма је истакао да се хапсе мушкарци свих вјера и из свих слојева друштва, од хиндуса, хришћана и леменских људи и чланова других заједница.

Он је додао да су власти Асама покренуле случајеве у вези са недозвољеним браковима против укупно 4.004 људи. Брак са малољетницима је противзаконит у Индији, али се тај закон отворено крши.

УН процјењују да је Индија земља са највећим бројем малољетних дјевојака које се удају у свијету, са око 223 милиона таквих случајева. Агенција УН за заштиту дјеце /Уницеф/ саопштила је да се сваке године у Индији уда готово милион и по малољетних дјевојака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана