Ухапшено 300 људи током уличних протеста у Хонг Конгу

Срна
Ухапшено 300 људи током уличних протеста у Хонг Конгу

ХОНГ КОНГ - Полиција у Хонг Конгу употријебила је данас бибер-спреј и ухапсила 300 особа током уличних протеста више хиљада учесника поводом приједлога Кине да буде усвојен нови закон о безбједности у том граду.

Полиција је интервенисала у центру града и другим областима и приморала десетине осумњичених демонстраната да сједе на тротоарима док траје претрес њихових ствари.

Јаке полицијске снаге распоређене су око зграде Законодавног савјета, пошто су демонстранти планирали да поремете дебату о приједлогу закона према којем ће непоштовање кинеске националне химне бити кривично дјело.

Незадовољни грађани сматрају да се тиме угрожавају слободе у овом полуаутономном граду, а на улицама су биле особе свих узраста. Неки су били обучени у црно, а поједини су носили канцеларијску одјећу или школске униформе.

Многе радње, банке и канцеларије затвориле су се прије краја радног времена.

Протести су услиједили након што је кинеска влада предложила нови закон о безбједности усмјерен против сецесије, субверзије и тероризма у Хонг Конгу.

Према овом законском рјешењу, кинеске обавјештајне агенције могле би да отворе центре у Хонг Конгу.

Пријелдог је представљен у Пекингу прошле седмице и изазвао је прије четири дана прве велике уличне протесте у Хонг Конгу у посљедњих неколико мјесеци. Полиција је тада користила сузавац и водени топ како би растјерала демонстранте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана