Уганда увела смртну казну за хомосексуализам

GS
Foto: Arhiva

Предсједник Уганде Jовери Мусевени у понедјељак је потписао и ставио на снагу један од најригорознијих анти-ЛГБТ закона, изазивајући осуде западних држава, компанија и бораца за људска права, преноси Reuters

Истополне заједнице већ су илегалне у Уганди, као и у више од 30 афричких земаља, међутим, нови закон иде даље у таргетирању хомосексуалаца, бисексуалаца и трансексуалних особа.

Овим законом предвиђена је смртна казна за такозвану “тешку хомосексуалност”, која укључује хомосексуалне односе особе позитивне на ХИВ и 20 година затвора за “промовирање” хомосексуалности.

Прве назнаке да ће угандски предсједник Мусевени потписати закон објавила је гласноговорница парламента Анита Амонг на Тwitteru.

– Предсједник Уганде је данас легализирао хомофобију и трансфобију коју спонзорира држава – рекла је Цларе Бyаругаба, угандска активистица за људска права. “Ово је веома мрачан и тужан дан за ЛГБТИQ заједницу, наше савезнике и цијелу Уганду.”

Она и други активисти обећали су правно оспоравање закона, који Мусевени, како је приказано, потписује за својим столом златном оловком, на фотографији коју је предсједништво објавило на Тwitteru.

Овај 78-годишњи лидер назвао је хомосексуалност “одступањем од нормалног” и позвао законодавце да се одупру “империјалистичком” притиску.

Предсједник Уганде Мусевени, који је велики противник ЛГБТQ права, затражио је да се ублаже одређене одредбе из првобитног приједлога тог закона који је парламент усвојио у марту.

Парламент је 2. маја усвојио мање измјене закона, остављајући оригинални правни акт нетакнутим. Упркос појединим измјенама, нови закон задржава већину најоштријих мјера из закона усвојеног у марту, преноси Reuters.

Мусевенијево коначно одобравање закона није било неочекивано у конзервативној земљи у којој су анти-ЛГБТQ ставови ојачали посљедњих година, и то добрим дијелом због кампања западних евангелистичких црквених група.

Ублажена верзија закона одређује да сама припадност ЛГБТQ популацији није злочин, а мјера, која је раније захтијевала пријављивање сваке хомосексуалне активности, измијењена је тако да се захтијева пријављивање само уколико је у те активности укључена маољетна особа.

Влада САД је осудила овај закон и истакла прошлог мјесеца да у оквиру свог ХИВ/АИДС програма у Уганди разматра могуће посљедице овог закона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана