Ученица пред судом због лажи да је ударена због хиџаба

Танјуг
Foto: Илустрација

ПАРИЗ- Француски премијер Габријел Атал данас је саопштио да ће држава тужити малољетницу због лажне оптужбе да ју је директор школе ударио током расправе, након што је она одбила да скине хиџаб.

Према француском закону, ношење хиџаба и никаба у јавним институцијама није дозвољено, што је директор напоменуо трима ученицама, од Трећа није и дошло је до свађе, међутим, полиција није пронашла доказе да је директор физички насрнуо на ученицу, а Атал сада тврди да ће она бити изведена пред суд.

"Држава ће увијек стати уз ове званичнике, оне који су на првој линији суочени са овим кршењима секуларизма, овим покушајима исламистичког уласка у наше образовне установе“, рекао је он.

 У данима који су услиједили, директор је био мета пријетњи смрћу на друштвеним мрежама, које је школа пријавила Министарству унутрашњих послова.

Тужиоци су рекли да су двије особе приведене у вези са пријетњама смрћу, а њихови идентитети нису откривени, али је Министарство образовања саопштило да нису повезани са школом.

Због пријетњи смрћу и угрожене безбједности, директор је поднио оставку након 45 година каријере у образовању.

Политичари и љевице и деснице изразили су огорченост што је дугогодишња каријера професора прекинута кампањом мржње на интернету.

Лидер десничарске странке Национално окупљање, Марин ле Пен, саопштила је на платформи X да је влада неспособна да заштити француске школе.

Борис Валод из Социјалистичке партије истакао да је ова ситуација "неприхватљива", као и да је оставка директора због пријетњи смрћу "колективни неуспјех".

У одвојеном инциденту, неколико париских школа било је принуђено да се затвори у сриједу након што су добили пријетње бомбом од наводних исламиста.

Прошле недјеље око 30 других школа у области Париза добило је сличне пријетње, праЋене видео снимком одсјецања главе.

Док су истражитељи обавезни да пријетње схвате озбиљно, они тврде да не могу да искључе да су оне дио руске кампање дезинформисања.

Атал је раније овог мјесеца упозорио да је Кремљ кренуо у "масовни подухват дестабилизације“ како би поткопао француску подршку Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана