Убједљива побједа Џонсона

Агенције
Убједљива побједа Џонсона

ЛОНДОН - На ванредним парламентарним изборима у Великој Британији Конзервативна партија освојила је апсолутну већину места у парламенту, на основу до сада избројаних гласова, рекао је премијер Борис Џонсон, наводи Ај-Ти-Ви, преноси Ројтерс.

Пројекције указују да ће торијевци добити 368 мјеста, а било је потребно 326. Убједљива побједа Конзервативаца показује да су они преузели многе дијелове земље, досадашња упоришта Лабуриста, поред осталог у Велсу, Мидлендсу и на сјеверу земље.

Како тврде у изборном штабу торијеваца резултат је убједљивији него што су се надали.

Изборна побједа омогућиће влади да спроведе Бреџит и да Британија наредног мјесеца и званично напусти Европску унију, поручио је у својој изборној јединици премијер Џонсон.

У Шкотској је тамошња Национална партија била убедљива и освојила далеко највише гласова, а на четвртом мјесту на националном нивоу је Либерално демократска партија.

Британски премијер Борис Џонсон изјавио је да су конзервативци освојили апсолутну већину у Парламенту, према досадашњем броју избројаних гласова.

Према званичним изборним анкетама конзервативци би могли да освоје 368 мјеста, од укупно 650, наводи Ројтерс.

''У овом тренутку чини се да је нација конзервативној влади дала снажан нови мандат да спроведе Бреџит и не само то већ и да уједини земљу да би она могла да крене напред, усредсриједи се на приоритете британског народа, а прије свега на национални здравствени систем. Упослићемо 50.000 медицинских сестара и 6.000 љекара, изградити 40 нових болница. Прије свега бих се захвалио народу Британије што је изашао на ове децембарске изборе које нисмо жељели, али за које се испоставило да су били историјски”, навео је Борис Џонсон.

Према његовим ријечима, то новој влади даје шансу да испоштује демократску вољу британског народа, промијени земљу на боље и ослободи потенцијал целог народа.

Лидер Лабуриста Џереми Корбин навео је да је ово очигледно била ноћ великог разочарења за Лабуристе због резултата које су остварили на изборима.

“Бреџит је толико поларизовао и подијелио расправе у Британији, он је поништио нормалну политичку дебату и признајем да је то допринијело резултатима Лабуристичке партије, у цијелој земљи. Желио бих такође јасно да кажем да нећу предводити партију на било којим наредним изборима”, истакао је Корбин.

Разговараће, како је напоменуо, унутар партије о томе да сада уследи процес размишљања о резултатима и о политици странке у будућности.

“Предводићу партију у том периоду како би осигурао да се води таква расправа и да кренемо напред у будућности'', навео је Корбин.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана