У току отклањање посљедица историјских падавина у Емиратима

СРНА
Foto: Танјуг/ АП

ДУБАИ - Власти Уједињених Арапских Емирата /УАЕ/ покушавају да отклоне посљедице најобилније кише која је пала у историји ове земље.

Поплава изазвана кишом захватила је, између осталог, и Међународни аеродром у Дубаију, који је међу најпрометнијим на свијету. Државни медији назвали су јучерашње падавине "историјским догађајем који је надмашио све што је документовано од почетка прикупљања података 1949. године".

Агенција АП наводи да би један од разлога обилних падавина могло да буде и "засјемењавање облака" током којих неколико мањих авиона пролази кроз облаке и спаљује посебне бакље са сољу које појачавају могућност појаве кише.

Према наводима медија, метеоролози из Националног центра за метеорологију изјавили су да је прије почетка кише било обављено шест или седам летова за засјемењавање облака.

Киша је почела да пада у каснијим часовима у понедјељак, 15. априла, и олуја је добила на интензитету јуче око 09.00 часова. Киша је наставила да пада током цијелог дана. До краја јучерашњег дана пало је 142 литра кише по метру квадратном.

Власти Емирата ангажовале су велике цистерне за испумпавање воде са улица и ауто-путева, а већина школа данас је затворена. Службеницима је препоручено да раде од куће

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана