У сукобима банди на Хаитију погинуло је најмање 187 људи

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ПОРТ-О-ПРЕНС - У новим сукобима између банди на Хаитију погинуло је најмање 187 људи за мање од двије недјеље,а повријеђено је још 150 њих, саопштиле су данас УН.

Нови талас насиља забиљежен од 27. фебруара до 9. марта у главном граду Порт-о-Пренсу и у централном региону Артибонита такође је раселио стотине људи и приморао пољопривреднике да обуставе радове у тренутку када се ситуација са храном у земљи погоршава, рекли су званичници, преноси АП.

"Ситуација је још алармантнија за дjецу, која су често изложена свим облицима оружаног насиља, укључујући присилно регрутовање и сексуално насиље", саопштиле су Уједињене нације на Хаитију.

Поред тога, од почетка године пријављено је скоро 260 киднаповања, а људи су отети из својих домова или на јавним мјестима, рекли су званичници.

Банде су постале моћније од убиства предсједника Жовенела Моиса у јулу 2021. и већ контролишу око 60 одсто Порт-о-Пренса.

Премијер Ариел Анри сигнализирао је прошле недјеље да настоји да мобилише војску Хаитија како би помогао полицији која нема довољно средстава и особља у борби против насиља банди, које приморава све већи број школа и предузећа да престану са радом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана