У разорном земљотресу у Турској и Сирији погинуло више од 700 људи ФОТО, ВИДЕО

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

АНКАРА, БЕЈРУТ - У разорном земљотресу који је рано јутрос погодио погранично подручје између Турске и Сирије погинуло је најмање 700 људи, а стотине су повријеђене.

9.00- Најмање 284 особе су погинуле, а 2.323 су повријеђене у десет турских провинција од снажног земљотреса који је у понедјељак ујутро погодио јужне дијелове Турске, рекао је турски потпредсједник Фуат Октај.

У земљотресу је срушено укупно 1.710 зграда, рекао је Октај на конференцији за новинаре.

"Предсједник Реџеп Тајип Ердоган прати и управља дешавањима од тренутка земљотреса", рекао је Октај.

Додао је да је аеродром Хатај тренутно затворен за летове, рекавши да су такођер затворили Кахраманмарас и Газиантеп за цивилне летове.

Напоменуо је да су спасилачке екипе одмах упућене у подручја погођена земљотресом.

Све надлежне службе Републике Турске ангажиране су на акцијама потраге и спашавања, а у подручја погођена потресом стижу релевантне екипе из свих дијелова Турске. Посредством Министарства вањских послова Турске је затражила међународну помоћ у подручју потраге и спашавања.

8.20- У Сирији је погиниуло најмање 427 људи, а стотине су повријеђене, јавља Анадолија.

Десетине зграда срушене су у потресу и у сјеверним дијеловима Сирије који су под контролом опозиције.

Раније је саопштено да је у Турској је живот изгубило најмање 76 особа, а 440 повријеђено од посљедица разорног земљотреса.

7.50 -  у Сирији је погинуло више од 230, а повријеђено више од 600 људи, саопштио је помоћник сиријског министра здравља Ахмед Дамирије.

Он је на сиријској државној телевизији рекао да је број погинулих повећан на 237, а да је 639 људи повређено, преноси Ројтерс.

Претходно је саопштено да је у Турској, где је био епицентар потреса, погинуло 76, а повријеђено више од 400 људи.

7.10 - У ноћашњем земљотресу јачине 7,8 степени Рихтерове скале, који је погодио дијелове Турске и Сирије, погинуло је најмање 195, а повријеђено више стотина људи.Епицентар земљотреса, који се осјетио чак и у Каиру,  лоциран је сјеверно од турског града Газијантепа, у подручју удаљеном око 90 километара од границе са Сиријом.

Земљотрес се осјетио се и на Кипру и у Либану, преноси Ројтерс.

Турска агенција за катастрофе (АФАД) прогласила је "ниво 4" ванредне ситуације који подразумијева да се затражи и међународна помоћ.

-У Адани, Адиаману, Малатији, Кахраманмарасу и Газиантепу је погинуло 76 наших грађана, а у Санлиурфи, Диарбакиру, Адани, Адиаману, Маласији, Османији, Хатају и Килису повријеђено је укупно 440 људи - саопштио је АФАД.

Према званичним подацима министарства здравства Сирије, у дијеловима земље који су под контролом владе у Дамаску погинуло је 99 људи, а најмање 334 особе су повријеђене, пренијели су сиријски државни медији.

Раније је пријављено да је 20 људи погинуло у подручјима која су под контролом побуњеника у тој ратом разореној земљи.

У извјештају АП се наводи да спасиоци и локално становништво ужурбано трагају за преживјелима испод рушевина срушених зграда у више градова са обе стране границе и по свему судећи број жртава није коначан.

У једном турском граду погођеном земљотресом, десетине људи покушавају да помјере комаде бетона и метала и дозивају затрпане у рушевинама зграда које су на ивици потпуног колапса.

На сиријској страни границе, земљотрес је погодио регионе који су под контролом опозиције са око четири милиона Сиријаца расељених из других дијелова земље због грађанског рата.

Многи од њих живе у оронулим објектима са минималном здравственом заштитом.

Љекари су изразили бојазан да су стотине људи смртно страдале.

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган написао је на Твитеру да су у подручја погођена земљотресом "одмах послате сапсилачке екипе".

-Надамо се даћ заједно пребродити ову катастрофу што је прије могућćе и уз најмању штету - написао је Ердоган на свом Твитер налогу.

У међувремену је регистровано још најмање шест накнадних потреса, а министар унутрашњих послова Турске Сулејман Сојлу позвао је људе да не ризикују и не улазе у оштећене зграде.

-Наш приоритет је да извучемо људе  - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана