У Охају ванредно стање због демонстрација против полиције

Танјуг
Foto: Taнјуг

АКРОН- У граду Акрону у Охају данас је проглашено ванредно стање, уведен је полицијски час и отказан ватромет поводом Дана независности, након ескалације протеста због синоћњег полицијског убиства једног ненаоружаног Афроамериканца.

Протести су избили након што је полиција објавила видео-снимак на којем се види како осам полицајаца пуца у Афроамериканца Џејланда Вокера (25) који бjежи од саобраћајне полиције, преноси Ројтерс.

Касније је установљено да на тијелу убијеног Вокера има око 60 простријелних рана.

Према првим извјештајима, осам полицајаца из Акрона учествовало је у пуцњави у којој је убијен ненаоружани Вокер.

Полиција је у недјељу објавила видео снимке на конференцији за новинаре, а на једном од њих се чује пуцањ из аутомобила којим је управљао убијени Афроамериканац и види се његов покушај бјекства из возила након што су полицајци покушали да га зауставе због мањег саобраћајног прекршаја.

Послије вишеминутне потјере Вокер је искочио из аутомобила и побјегао од полиције која тврди да се бјегунац окренуо према полицајцима тако да су помислили да је наоружан.

Адвокат породице Вокер Боби Дичело рекао је јуче новинарима да је веома забринут због оптужби полиције да је Вокер пуцао на полицајце из свог аутомобила, додајући да нема оправдања за његову смрт.

"Желе да га претворе у маскирано чудовиште са пиштољем. Питам вас: док неко бјежи, шта је разумно учинити? Убити га? Не, то није разумно", истакао је Дичело.

У међувремену, градоначелник Акрона Дан Хориган изјавио је да ће полицијски час у центру Акрона бити до даљњег на снази од 21.00 до 06.00 и потврдио да је отказан и ватромет за 4. јул.

"У центру Акрона је причињена значајна материјална штета. Малим трговинама у главној улици су поломљени прозори. Не можемо и нећемо толерисати уништавање имовине или насиље", поручио је градоначелник Акрона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана