У Њу Орлеансу највећа смртности у САД, дупло виша од Њујорк

Срна
У Њу Орлеансу највећа смртности у САД, дупло виша од Њујорк

МИАМИ - Док су цијелог свијета упрте у Њујорк, на југу САД у Њу Орлеансу смртност од корона вируса двоструко је већа него у Њујорк ситију, који је највеће жариште епидемје у САД, па чцелници тог највећег града у савезној држави Луизијана поручују да неће дозовлити да буду нова Италија.

У забрињавајућем новом извјештају стручњак са Унверзита Луизијана Гари Вагер наводи да у том граду на делти Мисисипија, коронавирус односи 38 људи на 100.000 становника док је смртност у Њујорку нешто мања од 19 људи на 100.000.

Та чњеница додатно забрињава ако се узме у обзир да цијела Луизијана има становника као пола Њујорка - града, а Њу Орлеанс који је познат под називом Big easy, због лежерности која је владала, нешто мање од 400.000.

Лоуисиана је, како пренси Вол стрит журнал пријавила више од 12. 400 случајева, а број смртних случајева порастао је преко 400.

Њу Орлеанс је град који је некада важио за најузбудљивији спој различитих култура на америчком континенту, колијевка је џеза и блуза.

Лузијана је у САД на другом мјесту, послије Њујорку по броју умрлих по глави становника, а стручњаци из области здравсттва упозоравају да се у држави примјећује и висока стопа гојазности, дијабетеса, хипертензије, срчаних и бубрежних болести.

Љекар Алек Биллиоук, државни шеф за јавно здравље, рекао је да су надлезни предузели агресивне кораке, попут повећања тестирања, како би спријечили да Луизијана постане слиједећа Италија, гдје је умрло више од 15.000 људи.

“Гледамо снимке онога сто се дешава у мјестима попут Италије. Заиста се, заиста, заиста надамо да радимо све оно што треба како не би били на такво путу “, рекао је Биллиоук и упозорио да ће до краја епидемије свака породица бити погођена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана