У Њемачкој се захуктава прекогранични “бензин туризам”

Танјуг
У Њемачкој се захуктава прекогранични “бензин туризам”

МОСКВА - Растуће цијене мотоних горива код куће подстакле су прекогранични “бензин туризам” у Њемачкој ове јесени.

Упркос трошковима путовања, све већи број Нијемаца прелази границу у потрази за јефтинијим горивом у сусједним земљама. пише Раша тудеј (РТ).

Цијена бензина у Њемачкој достигла је скоро 2,0 евра (2,30 долара) по литру, што значи да пун резервоар горива кошта око 20 евра више него у сусједној Пољској, Аустрији или Чешкој.

„Вожња преко границе само да би се напунило гориво вриједно је труда ако је разлика у цијени велика, а раздаљина веома кратке”, каже Јирген Албрехт, стручњак за гориво у њемачком Генералном ауто-мото клубу.

Међутим, како се разлика у цијени повећава, а прогнозе и даље погоршавају, све више Нијемаца је спремно и на дужа путовања у комшилук да би напунило ауомобил горивом

„Сви су забринути због раста цијена. Чуо сам да би слиједеће године могле да се утроструче”, рекао је један возач за РТ.

Други каже да гориво поскупљује свугдје и да га брине то да ће пуњење резервоара постати прескупо, а при томе зависи од свог аутомобила. “Ако живите далеко од јавног превоза, шта вам друго преостаје?”, додаје он.

Глобалне цијене природног гаса, угља, нафте и електричне енергије тренутно су неуобичајено високе због растуће глобалне потражње за енергијом, услијед отварања економија након корона мјера локдауна.

Уз то, улагања у енергетски сектор су била ограничена због пандемије, док су нивои залиха у складиштима природног гаса у Европи нижи него иначе.

Утицај ових фактора на цијене горива се осјећа не само у Њемачкој, већ и широм Европе. Према ЗТГ-у, њемачком трговинском удружењу бензинских пумпи, цијене горива убрзано расту, а њиховом оштром скоку доприносе и порез и царина, наводи РТ.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана