У нападу у Истанбулу 36 мртвих, сумња се на ИС

Танјуг
У нападу у Истанбулу 36 мртвих, сумња се на ИС

Истанбул - Најмање 36 људи је у убијено, а 147 повређено у троструком самоубилачком нападу и нападу ватреним оружјем на истанбулском аеродрому Ататурк, при чему турски премијер Бинали Јилдирим наводи да први знакови указују да је ријеч о нападу такозване Исламске државе.

Двојица нападача почела су синоћ око 22 сата да пуцају по улазу међународног терминала аеродрома у Истанбулу, да би се затим разнијели експлозивом, саопштиле су турске власти, а пренијела агенција АФП.

То је најсмртоноснији од четири терористичка напада у Истанбулу од почетка године, од којих су за два одговорни џихадисти, а за један је одговорност преузела курдска милитантна организација.

Иако засад нико директно није преузео одговорност за синоћњи напад, "докази упућују на ИС", рекао је премијер Јилдирим по доласку на лице мјеста.

Он је навео да међу погинулима има странаца, али није изнио више детаља.

Турски министар правде Бекир Боздаг је навео да је у нападу повријеђено 147 људи.

Због напада су отказани сви летови са Ататурка, једног од најпрометнијих аеродрома у Европи.

Јилдирим је навео да су бомбаши самоубице до аеродрома стигли таксијем, а затим отворили ватру на путнике из аутоматског оружја, након чега су се разнијели.

На снимкама са безбједносних камера, које су освануле на друштвеним мрежама, види се тренутак кад је одјекнула једна од две експлозије.

На једном снимку се види велика ватрена лопта од експлозије на улазу у зграду терминала, а затим престрављени путници који беже.

На другој се може видјети нападач обучен у црно како утрчава у зграду терминала, а затим пада на под пошто га је, како изгледа, погодио полицијски метак, након чега се разноси експлозивом.

Ердоган: Напад поткопавање Турске убијањем невиних

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган осудио је напад на аеродром Ататурк у Истанбулу, оцјењујући да је његов циљ био да "поткопа Турску убијајући невине".

"Јасно је да циљ овог напада није био постизање неког резултата, већ само стварање пропагандног материјала против наше земље коришћењем крви и бола невиних људи", навео је Ердоган у саопштењу.

Ердоган је поручио да очекује да свијет заузме "одлучан став" против терористичких група и позвао на заједничку борбу против тероризма, пренијеле су агенције.

АП напомиње да се напад одиграо током Рамазана и да је Ердоган навео да он показује да "тероризам напада без обзира на веру и вриједности".

Ердоган је казао да Турска не одустаје од борбе против тероризма и да његова земља има "снагу, одлучност и капацитете да у тој борби иде до краја".

Исламска држава стоји иза напада на аеродром?

Турска полиција вјерује да је Исламска држава одговорна за синоћње самоубилачке бомбашке нападе на међународном аеродрому Ататурк у Истанбулу.

Агенција Доган је цитирала неименоване полицијске изворе да "Исламска држава стоји иза напада".
Други турски званичник, међутим, истиче да је превише рано да би се тврдило да постоји нека веза између овог напада и Исламске државе.

Гувернер Истанбула рекао је да турске власти вјерују да су напад извела тројица бомбаша самоубица, пренијели су локални медији.

Агенција Ројтерс наводи да је послије напада турски предсједник Реџеп Таип Ердоган одржао састанак са премијером и начелником оружаних снага у предсједничкој палати.

НБЦ њуз, позивајући се на свједоке, преноси да се један полицајац рвао са једним од бомбаша прије него што је активирао бомбу.

Турски министар правде Бекир Боздаг изјавио је да је према информацијама којима тренутно располаже "терориста на улазу у међународни терминал прво отворио ватру из калашњикова, а потом се разнео", преносе агенције. 
Агенција АП објашњава да на турским аеродромима постоје провере на два мјеста - на улазу у терминал, а потом испред излаза за укрцавање у авион.

Званичник турског аеродрома је рекао да су неки од летова преусмјерени послије напада, а турска приватна новинаска агенција ДХА наводи да међу рањенима има и полицајаца. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана