У Литванију стигле жељезницом прве количине жита из Украјине

Танјуг
Foto: Агенције

ВИЉНУС– У Литванију су стигле прве количине жита из Украјине достављење жељезницом за даљи транспорт преко луке Клаипеда, саопштила је литванска државна железничка компанија ЛТГ.

Извоз готово 25 милиона тона украјинског жита био је блокиран у лукама на Црном мору које су затворене због напада Русије на ту земљу, што је довело до скока цијена хране на светским тржиштима, наводи Ројтерс.

Украјина, која је највећи произвођач житарица у свету, принуђена је због тога да жито испоручује преко своје западне границе, ослањајући се на ограничене железничке капацитете и на транспорт преко малих лука на Дунаву.

„Очекујемо да ће дневне испоруке возовима из Украјине бити повећане, на до 1.500 тона житарица и других пољопривредних производа по једној возној композицији, за даљи извоз преко луке Клаипеда“, изјавио је портпарол ЛТГ-а Мантас Дубаускас.

Он није изнео временски оквир у којем се очекује повећање испорука. Возови из Украјине стижу до Литваније преко Пољске. Украјински извоз житарица у првих 10 дана маја је више него преполовљен, на око 300.000 тона са 667.000 тона у истом периоду прошле године.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана