У Канади бјесне пожари, гуши се 55 милиона Американаца

GS
Foto: RollingStone

ЊУЈОРК - Загађење од шумских пожара, који недјељама бјесне широм Канаде, проширило се на велики дио Сјеверне Америке, гдје су упозорења о високом ризику квалитета ваздуха издата за више од 55 милиона људи.

Дим од пожара прекрио је велике градове у Онтарију и Квебеку, укључујући Торонто и околна подручја. Дим је стигао чак до Њујорка и Конектиката, гдје је квалитет ваздуха класификован као "нездрав".

Торонто и Њујорк су током ноћи са сриједе на четвртак сврстани међу градске области са најгорим квалитетом ваздуха на свијету.

Велики дио дима долази из Квебека у Канади, гдје гори 160 пожара.

Канадски званичници кажу да се земља спрема за најгору сезону пожара у историји. Предвиђају да ће се ови услови наставити током љета.

Организација "Канада за животну средину" објавила је упозорење о квалитету ваздуха за Отаву, сматрајући то "веома високим ризиком" по здравље људи. У Торонту и околини квалитет ваздуха је класификован као "високоризичан".

Погоршање квалитета ваздуха приморало је најмање један регион у Квебеку, 350 километара сјеверно од Монтреала, да евакуише људе с астмом и другим респираторним проблемима.

Америчка Агенција за заштиту животне средине (ЕПА) класификовала је квалитет ваздуха у већем дијелу сјевероистока као "нездрав", посебно за људе са респираторним проблемима.

Сматра се да је око 100 милиона људи широм Сјеверне Америке под неким обликом упозорења о квалитету ваздуха, а апокалиптичне сцене обишле су свијет.

У Њујорку је наранџаста измаглица прекрила хоризонт града и обавила знаменитости, међу којима и Кип слободе.

Све активности на отвореном у градским јавним школама суспендоване су на неодређено вријеме, а градоначелник Ерик Адамс упозорио је да се очекује да ће се услови погоршати.

Њујорчани кажу да од уторка навече осјећају дим од којег се гуше.

Стручњаци упозоравају да излагање диму од пожара може да изазове низ здравствених проблема.

У сриједу ујутру, школе у области Вашингтона отказале су активности на отвореном, јер су нивои квалитета ваздуха означени као "црвени код", док је Детроит наведен као пета најгора велика градска област на свијету на ИКАировој ранглисти загађења ваздуха.

Званичници за јавно здравље упозорили су да се што више смањи изложеност диму, јер ваздух представља тренутни и дугорочни ризик по здравље.

Пожари широм Канаде већ су спалили више од 3,3 милиона хектара.

Осим у Квебеку, велики пожари горе и у Британској Колумбији, Алберти, Онтарију, Новој Шкотској и сјеверозападним територијама, преноси ББЦ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана