У јуну раст цијена за 20 одсто?

Срна
Foto: Илустрација

МОСКВА- Одбијање куповине електричне енергије из Русије могло би довести до њеног дефицита у Европи и повећања цијена од 20 одсто већ средином јуна, упозоравају стручњаци за руски медиј "Известиа".

Такав раст цијена могућ је у оним земљама које су највеће количине електричне енергије куповале од Русије, попут Финске и балтичких земаља.

Раније је берза електричне енергије "Норд Пул" одлучила да обустави саардњу са државном руском фиром за извоз струје "Интер РАО-ом" и њеним подружницама.

Према ријечима Александра Фролова, замјеника главног директора Националног енергетског института, без руских залиха енергије Финска и балтичке земље могу се суочити са енергетским дефицитом.

Таква ситуација може довести и до нестанка струје у домаћинствима и предузећима.

"Конкретно, за Финску и Балтик постоје ризици због обуставе испорука из Русије, посебно ако је љето вруће, јер ће бити потребно пуно енергије за климатизацију", објашњава Фролов.

Финско одбијање да руску струју плаћа у рубљама узроковано је политичким разлозима, напомиње директор компоаније "БитРивера" Андреј Лобода.

"ЕУ већ неко вријеме послује са Русијом на основама политике, док су економски и пословни интереси секундарни. Балтик и Финска чинили су главну базу за руски извоз електричне енергије", наводи он.

С обзиром на енергетску кризу због рата у Украјини, цијене електричне енергије у Европи већ су достигле рекордне вриједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана