У Италији на снагу ступила супер зелена пропусница - ко може да је добије

РТС
Foto: Принтскрин

Од данас је у Италији на снази тзв. "супер зелена пропусница" коју добијају само вакцинисане особе и оне које су прележале ковид у последњих шест мјесеци.

Особе које одбијају вакцинацију имаће обичну, основну зелену пропусницу, која се добија уколико је резултат на тесту негативан и биће им ускраћене многе свакодневне активности.

У Италији се већ двадесету недељу заредом настављају демонстрације против ковид пропусница и њиховог увођења на радном мјесту. Међутим, влада те земље додала је нове мјере па постоји досадашња, основна зелена пропусница и она која је данас ступила на снагу под називом "супер зелена пропусница".

"Мислим да 'супер зелена пропусница' нема никакве везе са ковидом, никакве везе са пандемијом, мислим да је то уведено да би нас контролисали. Ја сам председник једног удружења које је против било ког облика насиља и верујем да нас 'супер зелена пропусница' не штити већ је акт насиља према грађанима", наводи једна од анкетираних Италијанки.

Њена суграђанка оцјењује да је та мера потпуно бескорисна.

"Мислим да је та мера потпуно бескорисна с обзиром на чињеницу да се и они коју су вакцинисани могу заразити и могу заразити друге тако да нису никаква гаранција ни за кога и мислим да су једино тестови право оружје против епидемије, свакако не вакцине. Та супер зелена пропусница је смешна јер искључује брисеве који једини имају смисла", истиче она.

Они који немају "супер зелену пропусницу" неће моћи да присуствују спортским догађајима, спектаклима, да улазе у кафиће и ресторане, да иду у дискотеке, биоскопе и позоришта, присуствују концертима као ни да добију оброк у мензама на послу.

Обавезна је и трећа доза вакцине за све који раде у здравству, просвјети, али и за органе реда.

Највећи новитет јесте улазак у превоз, гдје ће се, такође контролисати зелене пропуснице и то ће радити запослени у превозу уз помоћ полиције. За одлазак на посао није потребна супер зелена пропусница већ она основна, која се тражи и у теретани, на базену, на скијашким стазама и у хотелима.

Италија мијења и боје, од данас су два региона у жутој зони, а уведене су поново маске на отвореном у центрима већих градова и тамо гдје има више људи.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана