У Истанбулу ухапшено 15 особа због планирања терористичких напада на конзулате

ГС
У Истанбулу ухапшено 15 особа због планирања терористичких напада на конзулате

ИСТАНБУЛ - Турске снаге безбједности су током операције у Истанбулу ухапсиле 15 људи осумњичених да су добијали инструкције за припрему терористичких напада на конзулате Шведске и Холандије у том граду и на вјерске објекте, преноси агенција ДХА.

Током операције Националне обавјештајне организације и полиције против чланова терористичке групе “Исламска држава”, ухапшено је 15 људи, осумњичених да су добијали инструкције од лидера “Вилајета Хорасан”, који је у саставу “Исламске државе”, за припрему терористичких напада на конзулате Шведске и Холандије, као и на хршићанске и јеврејске вјерске објекте у Истанбулу, навела је агенција.

Опасност од терористичких напада, међутим, није потврђена, преноси телевизијски канал ТРТ.

Утврђено је да ухапшени имају везе са “Исламском државом” и са зонама сукоба, али нема потврда о конкретним пријетњама генералним конзулатима и хришћанским и јеврејским вјерским објектима, преноси телевизијски канал.

Министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу је раније, коментаришући ситуацију у вези са затварањем конзулата више западних земаља у Истанбулу, рекао да је те земље тешко називати савезницима и пријатељима.

Генерални конзулати Шведске, Холандије, Велике Британије, Француске, Швицарске и Њемачке у Истанбулу су саопштили да су престали да примају посјетиоце због опасности од терористичких напада у центру града, након спаљивања Курана испред Амбасаде Турске у Штокхолму, преноси Кликс.

Дипломатски извор је рекао да су амбасадори тих земаља позвани на разговор у Министарство иностраних послова Турске и да им је саопштено да је такво понашање неразумно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана