У Бјелорусији ухапшено 3.000 људи, Лукашенко тврди да су протести оркестровани

Срна, Танјуг
У Бјелорусији ухапшено 3.000 људи, Лукашенко тврди да су протести оркестровани

МИНСК - Бјелоруски предсједник Александар Лукашенко изјавио је данас да су синоћни протести у његовој земљи оркестровани у телефонским позивима из Пољске, Велике Британије и Чешке.

- Пратили смо позиве из иностранства. Позиви су стигли из Пољске, Велике Британије и Чешке да би се контролисале, извините на изразу, овце: они не схватају шта раде и лако их је контролисати - рекао је Лукашенко, а пренијела агенција Белта.

Лукашенко је рекао на састанку са Сергејем Лебедовом, предсједником посматрачке мисије Заједнице независних држава на предсједничким изборима, да су руски, пољски и украјински грађани покушали да учествују у масовним протестима у Бјелорусији.

Он је рекао да је Пољска "покушала да вуче конце" и да је сигуран да ово није украјинска државна политика, али да су дошли људи "опсједнути Мајданом".
- Нажалост, дошли су и људи из Русије - рекао је Лукашенко, а преноси ТАСС.
Он је обећао да ће спријечити догађаје попут оних на Мајдану у Кијеву и да ће упутити прикладан одговор на покушаје разбијања земље.

- Око 3.000 људи ухапшено је током протеста у Бјелорусији након што је актуелни предсједник Александар Лукашенко освојио нови мандат на јучерашњим изборима - изјавила је данас портпарол Министарства унутрашњих послова Олга Чемоданова.

Према њеним речима, 1.000 људи ухапшено је у Минску, а 2.000 у другим дијеловима земље.

- Током неодобрених протеста повријеђено је 39 полицајаца и више од 50 цивила - рекла је Чемоданова.

Додала је да су се синоћ и јутрос демонстранти окупили у близини гласачких мјеста и на централним трговима у 33 града у Бјелорусији.

Како је данас саопштила предсједница Изборне комисије, Лукашенко је на изборима освојио 80,23 одсто гласова.

Након што су синоћ објављени први резултати, хиљаде грађана Белорусије изашле су на улице широм земље. Током протеста дошло је до сукоба са полицијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана