У Бечу негодовање уочи представљања књиге о Тачију

Танјуг
У Бечу негодовање уочи представљања књиге о Тачију

У организацији Аустријског института за европске и безбједносне политике и Института дунавског региона и централне Европе, сутра ће, у Дипломатској академији у Бечу, бити представљена књига “Нова држава – модерни државник Хашим Тачи”, а коментаре је изазвала и прије него што се догодила.

Ради се о књизи британске новинарке Сузи Џегер, а на промоцији ће, поред косовског предсједника Хашима Тачија, говорити Албер Роан, бивши учесник у преговорима о статусу Косова и Метохије и некадашњи генерални секретар аустријског министарства за спољне послове, Волфганг Петрич, бивши изасланик ЕУ за Косово и Метохију.

Представљање књиге је најављено саопштењем ауторке и Роџера Бојса, које се завршава помпезном оцјеном да је “књига прича о ријетком успјеху западне војне интервенције и првој биографији новог предсједника Косова, најмлађе европске државе”.

На ову најаву многи су реаговали подсјећањем да је агресија НАТО-а на Србију (СРЈ) 1999. године извршена у савезу са терористичком ОВК, чији је један од лидера био управо Хашим Тачи.

Ту агресију, поводом представљања књиге о Хашиму Тачију, Роџер Бојс и Сузи Џегер називају “редак успјех западне војне интервенције”.

Противници признања једнострано проглашене независности Косова, због тога, виде књигу као пропаганду НАТО-а и савезништва са терористичком ОВК.

Такође подсјећају да је Тачи један од лидера терористичке ОВК који је у извјештају швајцарског парламентарца у Савјету Европе, Дика Мартија, индициран као одговоран за злочине против Срба.

Они подсјећају да се књига о Тачију појављује уочи почетка рада Међународног суда за злочине против Срба на Косову и Метохији. Хашим Тачи је на српској Интерполовој потјерници за злочине против Срба.

“Дипломатска академија приређује сутра промоцију једном ратном злочинцу, терористи и трговцу органима”, истичу критичари у Бечу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана