У Аустрији стали возови због штрајка жељезничара

Танјуг
У Аустрији стали возови због штрајка жељезничара

БЕЧ- Тачно у поноћ у Аустрији су стали сви возови, пошто је синдикат жељезничара позвао на једнодневни штрајк упозорења.

Пошто преговори синдиката и послодаваца нису довели до резултата, усљед штрајка, не саобраћају локални, регионални, ноћни, а ни међународни возови.

Синдикат запослених у жељезници је упутио критику послодавцима, наводећи да их сматра одговорним за неуспјешне преговоре.

Синдикат тврди да су послодавци своју ранију понуду о повећању плата за 200 евра, уз једнократну исплату од 1.000 евра, повећали на прошлој рунди за свега осам евра.

-Осам евра неће спријечити штрајк - поручио је главни преговарач синдиката Герхард Таухнер.

Послодавци, међутим, тврде да су своју понуду побољшали са повећања за осам одсто на 8,44 процента. Они окривљују синдикат за штрајк.

Синдикат захтјева повећање плата за 400 евра мјесечно, указујући да су запослени суочени са рекордном инфлацијом која је достигла 11 одсто.

Директор Аустријске жељезнице (ОеББ) Андреас Мате рекао је да нема разумијевање за штрајк.

Он истиче да су послодавци са 8,44 одсто дали највећу понуду за повећање плата од свих других сектора.
Мате се извинио путницима и најавио да ће ОеББ учинити све како би послије штрајка што прије поново био успостављен жељезнички саобраћај.

Због штрајка жељезничара више аустријских покрајина саопштило је да ђаци и наставници који не буду у могућности да стигну у школе неће бити санкционисани, већ ће се то прихватити као оправдано одсуство.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана