У Аустрији од поноћи на снази нове мјере

Танјуг
У Аустрији од поноћи на снази нове мјере

БЕЧ - Од поноћи у Аустрији су на снагу ступиле нове, пооштрене мјере за сузбијање ширења корона вируса којим су уведена многа ограничења по питању броја особа на скуповима, као и проширење обавезе ношења заштитних маски.

Тако у уредби министарства здравља стоји да приликом уласка у јавни простор на затвореном, а тако и подземни пролази, мора да се носи маска.

Исто важи и за скупове и манифестације, било да су на затвореном или на отвореном, и то и за вријеме трајања догађаја на сједећем мјесту.

Уредба још истиче да приликом уласка на јавна мјеста на отвореном мора бити држана дистанца према особама које не живе у истом домаћинству, од најмање једног метра.

Приликом уласка у јавне затворене просторе уз то обазено је ношење маске.

У авионима, као и јавном превозу у изузетним случајевима дистанца од једног метра може бити прекршена, али је ту обавезна маска.

Уредбом је уведена обавеза ношења маски и у станицама метроа, жељезничким станицама, трамвајским станицама, на аеродромима.

Ко се приликом контроле буде позвао на здравствене разлоге због којих не може да носи маску мораће да има потврду љекара који има лиценцу за рад у Аустрији.

У ресторанима ограничен је максималан број људи за једним столом на шест особа у затвореном и 12 особа на отвореном.

Уколико угоститељски објекат има на располагању више од 50 сједећих мјеста од 1. новембра мораће да има концепт превенције, а мораће да има и “ковид одговорно лице”.

Уз то јело и пиће, уз изузетак имбиса, пијаца, моћи ће да се конзумира само сједећи.

Новина је и да, након краја радног времена, алкохолна пића неће смјети да се конзумирају у окружењу од 50 метара од угоститељског објекта, а то важи и за бензинске пумпе и имбисе.

Што се тиче манифестација и спортских утакмица уредбом је значајно смањен број људи.

Тако највише шест особа уз шесторо малољетне дјеце може да прати неки скуп у затвореном без сједећих мјеста, а на отвореном 12 особа и шесторо малољетне дјеце.

На скуповима гдје постоје сједећа мјеста у затвореном дозвољен је максималан број од 1.000 људи, а на отвореном до 1.500.

Такође уредбом су регулисане и пробе, наступи хорова и музичких оркестара - код аматера убудуће ће моћи у затвореном да наступа заједно само шест особа, а на отвореном 12, док је код професионалних музичара обавезујући концепт превенције, а ако број учесника превазилази у затвореном простору 50 и на отвореном 100 људи, неопходно је и “ковид одговорно лице”.

Уредбом су одређене и заштитне мјере за старачке домове, у којима важи обавеза ношења маски за све посјетиоце и запослене.

Такође ти домови морају израдити концепт превенције са циљем минимизирања ризика од заразе, а у том концепту ће се навести и правила посјете.

У новој уредби налази се и забрана ношења визира, која ступа на снагу 7. новембра, чиме се омогућава двонедјељни прелазни период.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана