У акцији Европола приведено 2.469 људи због прања новца

a
У акцији Европола приведено 2.469 људи због прања новца

ХАГ - У великој међународној акцији против прања новца, која је спроведена у 25 земаља под координацијом Европске полицијске организације (Европол), приведено је 2.469 људи.

Током оперативне фазе спроведене од средине септембра до краја новембра ове године, идентификовано је 8.755 курира за новац, заједно са 222 регрутатора.

Из Европола је наведено да је евидентирано да је из 4.089 сумњивих трансакција, које је подржало око 1.800 различитих банака и институција, заплијењено 17,5 милиона евра "црног новца".

Операција је подржана од стране Европске банкарске федерације (ЕБФ), Агенције за правосудну сарадњу Европске уније (Евроџаст) и Интерпола, а укључене су биле безбједносне снаге земаља чланица ЕУ, као и сигурносне јединице Велике Британије, САД-а, Сингапура, Хонг Конга и Молдавије.

Европол, који жели спријечити да невини људи буду оруђе за "прање новца", од данас ће настојати да подигне свијест на друштвеним мрежама с хаштагом  #DontBeaMule (Немој бити курир).

Европол је раније извео седам операција под називом "Европска акција против финансијских курира" у борби против кривичног дјела "прање новца".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана