Турска oслободила војнике оптужене за завјеру

Агенције
Турска oслободила војнике оптужене за завјеру

Истанбул - Суд у Истанбулу изненађујуће је ослободио више од 200 припадника војске оптужених да су 2003. сковали завјеру за збацивање конзервативне исламске владе Турске.

У завршној ријечи тужилац је затражио ослобађање свих оптужених, указавши да нема доказа против њих, пренијеле су ТВ-станице НТВ и CNN - Turk.

Пресуда донијета послије паузе од неколико сати, дочекана је уз овације родбине оптужених у суду, јавила је новинска агенција Доган.

Први процес против 236 људи у предмету "Балyоз" ("Маљ") завршио се септембра 2012. изрицањем високих затворских казни, а неки од осуђених су били међу највишим официрима војске.

"Мозак" наводне завјере, генерал Четин Доган, био је осуђен на 20 година затвора.

Али, пресуда је поништена због недостатка доказа и ново суђење је почело новембра 2014. године.

И на новом суђењу официри су негирали учешће у наводној завјери 2003. против владе Реџепа Тајипа Ердогана у то вријеме премијера, а сада предјседника Републике.

Током првог суђења, критичари су указивали на пристрасност суда и на сумњиву аутентичност доказа против оптужених.

Ердоган је поздравио првобитну осуђујућу пресуду која је била у складу с његовом жељом да лиши турску војску политичког утицаја.

Војска која се дуго сматрала чуварем секуларног карактера Републике Турске коју је 1923. основао Мустафа Кемал - Ататурк, имала је стварну власт над политичким животом и извела три државна удара од 1960. године.

Али, децембра 2013, Ердоган је изненадио све отварањем пута за понављање судских поступка "Балyоз" и "Ергенекон" - што је назив друге наводне завјере против његовог режима.

До те промјене је дошло пошто се Влада упетљала у велики корупционашки скандал и сукобила с бившим савезницима из братства муслиманског проповједника Фетхулаха Гулена, прогнаног у САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана