Турска истражује тврдње да су Руси украли украјинско жито

Танјуг
Foto: Анадолија

АНКАРА– Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу изјавио је данас да Анкара истражује тврдње да је украјинско жито украла Русија поручивши да неће дозволити да се било какво украдено жито унесе у Турску.

Украјински амбасадор у Анкари рекао је почетком јуна да су турски купци међу онима који су примали жито које је Русија украла од Украјине, додајући да је затражио помоћ Турске да идентификује и ухапси особе одговорне за те наводне пошиљке.

Званична Москва је демантовала тврдње да је крала украјинско жито.

„Сваку тврдњу схватамо озбиљно и озбиљно их истражујемо. Обавјештавамо сваки пут, посебно украјинску страну, о резултатима истраге“, рекао је Чавушоглу на заједничкој конференцији за новинаре са британском министарком спољних послова Лиз Трас у Анкари, преноси Ројтерс.

Украјинско Министарство спољних послова није се одмах огласило овим поводом.

Чавушоглу је навео да ће се Турска успротивити Русији или било којој другој земљи која би узимала украјинско жито или другу робу и нелегитимно их продвала на међународном тржишту.

„Турска неће дозволити да таква роба стигне до нас", рекао је он.

Русија и Украјина учествују са скоро двије трећине у глобалним испорукама пшенице. Русија је такође велики извозик ђубрива, а Украјина извозник кукуруза и сунцокретовог уља.

Украјинске испоруке жита преко њених црноморских лука су прекинуте након напада Русије, при чему је у лукама заглављено око 20 милиона тона житарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана