Турска: Евакуација на граници, спрема се офанзива

Танјуг
Турска: Евакуација на граници, спрема се офанзива

Истанбул - Турска је наложила евакуацију становника Каркамиша, града на граници са Сиријом, недалеко од Џарабулуса који је под контролом Исламске државе, јавља ЦНН Турк.

Полиција је преко мегафона упозорила грађане да се евакуишу "из безбједносних разлога" из града Каркамиша, на који су испаљене две минобацачке граната са територије Сирије, преноси АФП.

Медији такође преносе да сиријски побуњеници које подржава Анкара припремају велику офанзиву како би повратили Џарабулус из руку џихадиста.

Истовремено, данас је у Анкари турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао да ће Турска пружити сваку врсту подршке операцијама против џихадиста Исламске државе из Сирије и Ирака, укључујући и могућу офанзиву на Џарабулус, који је под контролом ИД.

Он је навео да је његова земља одлучна у борби против ИС и курдских милиција, "како у Турској, тако и изван ње", рекавши да су те две групе интензивирале нападе у Турској послије прошломјесечног покушаја војног пуча.

Чавушоглу није прецизирао каква ће бити планирана турска подршка, наводи АП.

Он је на конференцији за новинаре са мађарским колегом Петером Сијартом рекао да је Турска убила око 650 џихадиста у ваздушним ударима изведеним из војне базе на сјеверу Ирака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана