Турска блокирала приступање Финске и Шведске у НАТО

ГС
Турска блокирала приступање Финске и Шведске у НАТО

АНКАРА - Према информацијама агенције, Алијанса је данас планирала да размотри захтјеве које су подњели амбасадори Финске и Шведске за улазак њихових држава у НАТО, чиме би се означио почетак поступка пријема у организацију, али због става Анкаре, преговори нису почели.

Турска страна је јасно ставила до знања да тренутно не може да одобри њихов почетак, пише ДПА.

Амбасадори Шведске и Финске предали су јутрос генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу захтјеве за ступање у Алијансу.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган је 16. маја изјавио да Турска не може да каже „да" чланству Финске и Шведске у НАТО-у, као и да према његовим речима, Турска не може да повјерује увјеравањима тих земаља да неће подржавати терористе.

Финска и Шведска разматрају могућност да одустану од вишегодишње неутралности и да ступе у НАТО због руске специјалне војне операције у Украјини. 

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је рекао да ће НАТО радо видети Финску и Шведску у својим редовима и да ће им омогућити брзо ступање у савез.

Министарство спољних послова Русије саопштило је раније да ће Москва морати да предузме узвратне мјере, како војно-техничке, тако и другог карактера како би нивелисала пријетње њеној националној безбједности у случају уласка Финске у састав Сјеверноатлантске алијансе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана