Тунберг: Русија је уништавањем бране начинила екоцид

Танјуг
Тунберг: Русија је уништавањем бране начинила екоцид

СТОКХОЛМ - Шведска климатска активисткиња Грета Тунберг оптужила је Русију да је изазвала урушавање бране Нова Каховка у Украјини, назвавши тај чин "екоцидом", пренио је Ројтерс.

Уништење велике бране под руском контролом у украјинском региону Херсон изазвало је велике поплаве, приморавајући хиљаде становника да побјегну, а дошло је и до пустошења животне околине у том дијелу.

"Овај екоцид је наставак руске неиспровоциране инвазије на Украјину и представља још један злочин који оставља свијет без ријечи. Наше очи су још једном упрте у Русију, која мора да одговара за своје злочине", навела је Тунберг на Твитеру.

Украјински предсједник Володимир Зеленски јој је одговорио путем Твитера.

"Хвала вам на вашој позицији и на томе што сте на страни истине, Грета. Русија мора да одговара за зло које чини људима, животу и природи", навео је Зеленски.

Тунберг је данас рекла за Ројтерс, током недјељног климатског протеста испред шведског парламента, да је посљедица уништавања бране "апсолултно ужасавајућа и грозна".

САД су у уторак саопштиле да не могу да кажу шта је изазвало рушење бране, али су додале да су радиле на процјени извијештаја да је Русија, под чијом контролом је брана, стоји иза напада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана