Три мигранта настрадала у Грчкој, 11 нестало

GS
Foto: Yahoo

АТИНА - Три особе су се удавиле, а 11 је нестало у другом бродолому миграната код Грчке ове недјеље, саопштила је Обалска стража Грчке, док је потрага настављена по хладном и вјетровитом времену.

Обалска стража је саопштила да је 27 људи спасено у операцији која је почела данас у раним јутарњим часовима, након што је гумени чамац примијећен на стијенама дуж обале острва Лезбос, у близини Турске.

Најмање 10 људи пребачено је у болницу, саопштиле су власти, од којих су неки патили од хипотермије јер је хладан временски фронт донио ниску температуру и снијег у многим дијеловима Грчке ове недјеље. Други су били умотани у ћебад поред пута док су им помоћ пружали хуманитарни радници, показују фотографије Ројтерсове телевизије.

Преживјели су рекли властима да је 41 особа била на броду који је испловио са турске обале. Два пловила Обалске страже и хеликоптер "Супер пума" помагали су у операцији потраге усред јаког ветра, саопштила је Обалска стража.

Државна телевизија ЕРТ саопштила је да су мигранти из Сирије, Јемена и Сомалије.

Грчка је дуго била једна од главних улазних тачака у ЕУ за избјеглице и мигранте са Блиског истока, Африке и Азије. Већина прелази на чамцима на надувавање из Турске, што је краће али опасно путовање у коме су до сада хиљаде људи настрадале.

Четири мигранта, укључујући троје дјеце, погинули су након што је њихов чамац потонуо у недјељу код острва Лерос у југоисточном дијелу Егејског мора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана