Трећина кинеског градског становништва у опасности

Танјуг
Трећина кинеског градског становништва у опасности

ПЕКИНГ- Трећина кинеског градског становништва у опасности је због слијегања земље и спуштања испод нивоа мора, показује анализа сателитских података за коју страживачи кажу да указује на глобални феномен.

Кинеско урбано подручје испод нивоа мора могло би да се утростручи по површини до 2120. године, што би потенцијално могло да утиче на 55 до 128 милиона становника, објавили су истраживачи Универзитета Источне Англије.

Они су уз помоћ сателитских података проучили 82 града, укључујући Шангај и Пекинг, са укупном популацијом од близу 700 милиона људи, пренијела је агенција ПТИ.

Тим је открио да 45 одсто анализираног урбаног земљишта тоне, а 16 одсто тоне брзином од десет милиметара годишње. "Вруће тачке" укључују Пекинг и приобални град Тјенђин, објавили су стручњаци.

У студији се процјењује да би 270 милиона становника урбаних подручја могло бити погођено. Налази су објављени у часопису "Сајенс".

Слијегање земљишта испод нивоа мора углавном је узроковано људским активностима у градовима, а ова појава може да појача климатске промјене, што посебно утиче на градове на обалама, укључујући Тјенђин, показала је анализа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана