Тражилац азила убио шефа социјалне службе у Аустрији

Танјуг
Тражилац азила убио шефа социјалне службе у Аустрији

Беч – Тражилац азила, поријеклом из Турске, убио је шефа социјалне службе у Дорнбирну и тиме подстакао даљу дебату о потреби увођења лакшег протјеривања насилних миграната.

Норберт Швендингер из покрајинске криминалистичке службе на конференцији за штампу, пренио да је тражилац азила дошао у канцеларију шефа социјалне службе, који је прије десет година издејствовао против њега забрану боравка у Аустрији и ЕУ.

Шеф социјалне службе одбио је састанак са њим, јер није имао заказан термин, али се пола сата касније држављанин Турске вратио са дугим кухињским ножем и циљано је напао своју жртву.

Један службеник социјалне службе, који је чуо буку у сусједној канцеларији позвао је полицију, која је нападача ухапсила у близини мјеста злочина.

Иначе против тражиоца азила постојала је трајна забрана уласка на простор Шенгена због обимног кривичног досијеа.

И поред забране боравка он је поднио захтјев за азил, јер тврди да је борац за правда Курда.

Према ријечима предсједника покрајине Форарлберг Маркуса Валнера пошто је процес рјешавања молбе био у току он је могао да се креће слободно.

„Таквом ситуацијом не можемо бити задовољни”; казао је он.

Нападач је илегално ушао у Аустрију највјероватније користећи услуге кријумчара људи, претпостављају власти, и указују да је 7.јануара у Талхаму поднио захтјев за добијање азила, те је потом одлучио да оде у Форарлберг, гдје му живи брат.

Захтјев савезних власти да покрајина Форарлберг преузме његово оспркбљивање одбијен је од покрајинских власти, које су указале на његог кривични досије.

Нападач је током саслушања тврдио да је отишао у социјалну службу како би поднио захтјев за добијање помоћи, и да је очекивао новац, које власти нису жељеле да му дају.

Нико не разумије актуелну ситуацију, а ни ја”, рекао је шеф покрајине у вези могућности да особе са „дебелим” досијеом могу и поред забране боравка да траже азил у Аустрији.

Валнер каже да не схвата што против тог лица није изречена мјера притвора пред протјеривање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана