Tрамп пријети Европи због Ирана

Спутњик
Tрамп пријети Европи због Ирана

ВАШИНГТОН - Америчка администрација запријетила је да ће увести царинску таксу од 20 одсто на увоз аутомобила из Европе, ако Велика Британија, Француска и Њемачка званично не оптуже Иран за кршење нуклеарног споразума из 2015. године, пренио је "Вашингтон Пост " изјаву неименованог европског званичника.

У тексту се подсјећа да су те три земље у уторак покренуле механизам за рјешавање спора, који би могао да доведе до званичне оптужбе против Техерана за кршење услова споразума и до обнављања укинутих санкција Уједињених нација, преноси "Спутњик".

Иран је критиковао тај потез, називајући га стратешком грешком.

Лист наводи да није јасно да ли су пријетње потребне, с обзиром на то да су те три државе недјељама најављивале да ће покренути механизам.

Иако је амерички предсједник Доналд Трамп и раније упућивао пријетње увођењем царине на увоз аутомобила из Европе, његова намјера је била да обезбиједи боље услове за Вашингтон у америчко-европским трговинским односима, а не да мијења европску спољну политику, преноси "Реутерс".

Иран је постепено почео да смањује поштовање одредби нуклеарног споразума након што се амерички предсједник Доналд Трамп у децембру 2018. године једнострано повукао из споразума и увео нове санкције Техерану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана