Трамп прети, Немци не вјерују

Агенције
Трамп прети, Немци не вјерују

Градоначелник баварског градића Графенвера Едгар Кноблох каже да не вјерује да ће предсједник САД Доналд Трамп остварити пријетње и повући војнике САД из Њемачке.

У Графенверу се налази једна од највећих база америчке војске у Европи.

“Овде нико не вјерује у то. Свако мало се појаве овакве гласине”, рекао је Кноблох.

Он је нагласио да је у посљедње вријеме чак и повећан број војника те да су саграђени додатни инфраструктурни пројекти, попут школа и радионица за одржавање војне опреме, преноси Хина.

У градићу који се некада налазио у близини границе с бившом Источном Њемачком и његовој околини стационирано је више од 10.000 америчких војника.

Америчка војна база је и највећи послодавац у региону, а запошљава више од 3.000 њемачких цивила.

Кноблох је истовремено изразио забринутост због узастопних претњи америчког предсједника да ће, због тога што Њемачка по његовом мишљењу премало уплаћује у заједнички НАТО буџет, повући трупе из Њемачке и премјестити их у Пољску.

Уочи пута Доналда Трампа у Европу и посјете Пољској, Вашингтон је поново потврдио размишљања о евентуалном премјештању дјела војника из Њемачке источније у Пољску.

Уочи Трампове посјете Пољској, премијер те земље Матеус Моравјецки се заложио за отварање америчке војне базе у Пољској, али се успротивио затварању база у Њемачкој.

“Нико озбиљно не размишља о значајном смањењу трупа у Њемачкој. Нама је потребан Рамштајн, али и база у Пољској”, рекао је он критикујући Берлин да не издваја договорених два одсто БДП-а за одбрану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана