Трамп пред суђење: Данас је веома, веома тужан дан у Америци

Танјуг
Трамп пред суђење: Данас је веома, веома тужан дан у Америци

ЊУЈОРК - Бивши предсједник САД Доналд Трамп изјавио је данас испред суднице у Њујорку, гдје ће чути образлагање тужилаца зашто његово наводно прикривање тајних исплата новца порно звезди Сторми Данијелс током кампање 2016. представља кршење закона, да је “данас веома, веома тужан дан у Америци”.

Он је поновио своје увјерење да је суђење “веома неправедан” облик “мјешања у (предсједничке) изборе” у САД, пренио је ББЦ.

Трамп је поменуо и недавну грађанску пресуду у Њујорку, жалеćи се да државна тужитељка Летиција Џејмс доводи у питање да ли компанија коју је навео за књижење јемства од 175 милиона долара, Најт спешалти иншуренс има довољно средстава.

Трамп има данас два рочишта пред различитим судијама у Њујорку.

“Морам да уложим доста новца”, рекао је он, описујуćи Њујорк као “најнепријатељскије мјесто за пословање”.

Окрећући се према улазу у суд, Трамп је рекао да је данас “веома, веома тужан дан у Америци”.

Адвокати републиканског предсједничког кандидата ће дати уводну ријеч у, можда једином од четири Трампова кривична гоњења која ће бити покренута пре избора 5. новембра, на којима ће му као и прије четири године противник бити демократа Џозеф Бајден.

Тужиоци тврде да је Трампов бивши адвокат Мајкл Коен исплатио 130.000 долара порно звезди Сторми Данијелс за ћутање о наводном сексуалном сусрету са Трампом деценију раније, чиме су, како је наведено у тужби, преварени гласачи у данима Трампове кампање 2016, када је његова кандидатура била на удару других открића о сексуално недоличном понашању, преноси Глас Америке.

Трамп се изјаснио да није крив по 34 тачке оптужнице за фалсификовање пословних записа које је донио окружни тужилац Менхетна Алвин Брег и негира да је имао сексуални однос са Данијелс.

Трамп је јутрос позвао своје присталице на мирне протесте.

“Демонстрантима који воле Америку требало би да буде дозвољено да протестују испред зграда суда, као широм земље”, рекао је Трамп на својој платформи за друштвене мреже Трутх Социал.

Многи правни стручњаци сматрају да би овај случај могао да има најмање посљедица по Трампа. Осуђујућа пресуда га не би спријечила да преузме функцију предсједника, али би могла да нашкоди његовој кандидатури.

Анкете Ројтерс/Ипсоса показују да половина независних бирача и сваки четврти републиканац кажу да не би гласали за Трампа ако буде осуђен.

Тужиоци су рекли да је исплата Данијелс била дио шире шеме по принципу”ухвати и ућуткај” коју су смислили Трамп, Коен и Дејвид Пекер - бивши извршни директор таблоидног издавача Американ медија - да би исплатили људе који имају потенцијално штетне информације о Трампу прије избора 2016. Трамп је тада побиједио демократу Хилари Клинтон.

Пекер је први свједок којег тужиоци планирају да позову након уводних речи, извјестили су у недељу Њујорк тајмс и ЦНН. Према тужиоцима, Пекер се сложио током састанка са Трампом и Коеном у августу 2015. да дјелује као „очи и уши” кампање тражећи негативне приче о републиканском предсједничком кандидату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана