Трамп потписао “Родченков закон”

Срна
Трамп потписао “Родченков закон”

ВАШИНГТОН - Амерички предсједник Доналд Трамп потписао је тзв. Родченков закон којим се судовима у САД омогућава да изричу казне за коришћење допинга на догађајима у којима учествују амерички спортисти, саопштено је из Бијеле куће.

“Законом се изричу кривичне санкције одређеним особама које су умијешане у међународне завере о допинг преварама и обезбеђује реституцију жртвама таквих завера”, наводи се у саопштењу прес службе Бијеле куће, пренио је ТАСС.

Трамп је рекао да тај документ захтијева да одређене извршне агенције, укључујући и Министарство правде, размјењују информација са Антидопинг агенцијом САД “у вези са било којом истрагом везаном за потенцијално кршење члана 3 овог закона”.

Овај закон, који је амерички Сенат усвојио у новембру, добио је име по информатору Свјетске антидопинг агенције /ВАДА/ Григорију Родченку, објавио је раније “Спутњик”.

“Родченков закон” односи се и на особе из окружења спортисте – тренере, агенте, менаџере и представнике државних институција које су повезане са финансирањем и организацијом спортских догађаја. Такође, ВАДА може казнити спортисте за кршење антидопинг правила.

Закон предвиђа новчану казну у износу до милион долара и казну затвора до десет година.

Нацрт закона је примјер екстериторијалне примјене америчког законодавства, јер се односи на све који су повезани на било који начин са допингом, без обзира на то да ли су под јурисдикцијом САД, наводи “Спутњик”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана