Трамп подигао војску: Падобранска дивизија на ободима Вашингтона

ГС
Трамп подигао војску: Падобранска дивизија на ободима Вашингтона

Америчке трупе из 82. ваздухопловне дивизије премјештене су из своје базе у Сјеверној Каролини на периферију Вашингтона, наводи се у више извјештаја неименованих званичника Министарства одбране САД.

 

Према тренутно доступним информацијама, војници су наоружани и имају опрему за немире и бајонете. Око 700 чланова 82. припадника САД-а сада је смјештено у заједничкој војној бази Андрус у Мериленду и Форт Белвоар у Вирџинији.

Ваља напоменути да је база Андрус мјесто одакле полијеће авион предсједника САД и налази се само неколико минута од Бијеле куће, непосредно изван границе пријестонице.

Уједно, медији пишу да је 1.400 војника спремно да буде мобилисано у року од сат времена, што су навела два неименована званичника Министарства одбране САД.

Није јасно да ли је ово својеврсно звецкање оружјем од америчког предсједника Доналда Трампа који се колико јуче позивао на закон и ред док су сузавац и гумени меци летјели по демонстрантима испред Бијеле куће не би ли стао испред оближње Цркве светог Џона ради прилике за фотографисањем. Истовремено постоји могућност да ће војне трупе заиста патролирати улицама Вашингтона.Иначе, у САД предсједник је надлежан да прилично слободно шаље војску у главни град, без позивања на законе или тражења дозволе, као што је то случај са државом.

Како је на Твитеру навео Џејмс Лапорта (Јамес), новинар АП-а, чињеница да су војници под тешким наоружањем није толико необична, али би та чињеница могла додатно да распламса постојеће тензије.

Према извјештајима медија, хеликоптери америчке војске синоћ су заглушили Дистрикт на нивоу кровова приказујући јасно "показивање силе" који је растјерао демонстранте. То се одиграло недуго након што су демонстранти растјерани сузавцем и гуменим мецима испред Бијеле куће.

У Америци су букнули немири након што је полицајац приликом привођења усмртио ненаоружаног Афроамериканца Џорџа Флојда (Георгх Флоyд) тако што му је, како се наводи у кривичној пријави, осам минута и 46 секунди држао прислоњено кољено на врату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана