Трамп оптужен због задржавања повјерљивих докумената

Танјуг
Трамп оптужен због задржавања повјерљивих докумената

ВАШИНГТОН– Бивши амерички предсједник Доналд Трамп саопштио је да је против њега подигнута оптужница за погрешно руковање документима, које је задржао након што је напустио Бијелу кућу у јануару 2021. године.

Трамп је у четвртак саопштио и да у судници у Мајамију мора да се појави наредног уторка. Такође је навео: Ја сам невин човјек".

Ово је прва федерална оптужница у историји САД против неког од бивших америчких предсједника, преноси Глас Америке.

Убрзо по објави ових информација Трамп је почео нову кампању прикупљања новца за своју кандидатуру за предсједничке изборе 2024. године.

Он је фаворит међу републиканским кандидатима за номинацију.

У протеклим данима, Трамп и његови сарадници припремали су се за потенцијалну оптужницу, с обзиром на то да је његовим адвокатима предочено да је он предмет истраге.

Министарство правде није јавно потврдило оптужницу, али су двије особе упознате са ситуацијом, без одобрења да о томе јавно говоре, потврдиле за новинску агенцију АП да оптужница садржи седам тачака.

Нујорк тајмс је извјестио да се Трампу на терет ставља завјера за опструкцију правде, давање лажних изјава, као и свјесно задржавање тајни о националној одбрани, као облик кршења Закона о шпијунажи.

Његов адвокат потврдио је ове наводе за CNN.

Вишемјесечну истрагу је предводио специјални тужилац Џек Смит, а фокус је био на томе да ли је Трамп прекршио закон неовлашћено задржавајући повјерљиве документе, односно, да ли је предузео кораке да изврши опструкцију владних напора да пронађе та документа.

У оквиру истраге Министарства правде, истражитељи су прије отприлике годину дана заплијенили око 13.000 докумената са Трамповог имања Мар-а-Лаго, на Флориди, од којих је 100 носило ознаку повјерљивости.

Прије тога, Трампови адвокати су наводили да су сви такви документи враћени влади.

Овај случај представља још један правни изазов за Трампа, против којег је недавно у Њујорку подигнута оптужница по 34 тачке у случају покушаја заташкавања ванбрачне афере за вријеме кампање за предсједничке изборе.

Против њега се такође воде истраге у Вашингтону и Атланти, које би могле да резултирају кривичним оптужницама. Специјални тужилац Смит против Трампа води истрагу о томе да ли су он и његови савезници покушали да пониште побједу Џозефа Бајдена на предсједничким изборима 2020. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана